HomeActueelStop gedwongen zondagswerk

Stop gedwongen zondagswerk

Publicatiedatum: 9 feb. 2017


De winkeltijdenwet is geëvalueerd. Veel zaken blijken niet goed te werken. Winkeliers worden min of meer gedwongen om op zondag hun deuren te openen. Doen zij dit niet, dan kunnen ze daar in sommige gevallen een flinke boete voor krijgen.

En niet alleen de winkelier zit in een moeilijk pakket. Ook het personeel heeft het zwaar. Het overgrote deel wil niet werken op zondag, terwijl hun werkgever dat wel van hen verlangt. Winkeliers blijken dit niet genoeg af te stemmen met hun personeel. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf maakt zich zorgen: “Gemeenten moeten daar meer aandacht voor hebben, maar ook het Rijk moet actie ondernemen. Ik vind het onacceptabel dat mensen worden gedwongen om zondags te werken.”

Volgens de SGP is de zondag vanuit zowel godsdienstige, maatschappelijke en sociale overwegingen een dag van rust en bezinning. Dat is belangrijk. Werknemers hebben recht op een vrije zondag, maar in de praktijk moeten ze vaak werken. Daarnaast merkt de partij op dat ook de kleine ondernemer zich vaak gedwongen voelt om zijn winkel te openen, uit angst voor de concurrent.

“Uit de evaluatie blijkt dat de wet tekortschiet. De wet is geen succes gebleken, niet voor de winkelier, maar ook niet voor het personeel. Wij willen de minister daarom vragen om de zondagsopenstelling te heroverwegen en de burger weer rust te gunnen”, aldus Elbert Dijkgraaf.