3 april 2013

Aandacht gezin

AO Koopkracht gezinnen

De SGP mist voldoende aandacht voor gezinnen. Gezinnen met kinderen delen in de kaasschaafoperaties in inkomensregelingen en worden geconfronteerd met plannen op allerlei terreinen, maar het is niet duidelijk wanneer en op welke punten ze ontzien en geholpen worden. Zonder een totaalpakket is het niet langer acceptabel om voortdurend met de pet langs te gaan bij gezinnen.

Coördinatie is broodnodig ten aanzien van gezinnen. Neem nu alleen al het onderwijsgebied: de schoolboeken zijn straks niet langer gratis, het leenstelsel zou wel eens voor de deur kunnen staan en als klap op de vuurpijl dringen sommigen aan op afschaffing van het gedeeltelijk bekostigd leerlingenvervoer. In de fiscaliteit worden gezinnen ook getroffen door de doorgaande afschaffing van de overdraagbare heffingskorting en de oplopende belastingtarieven. Daarnaast wordt ook nog eens de kinderbijslag niet geïndexeerd en gaan de huren omhoog. Deze optelsom gaat echt problemen opleveren. Gaat de minister alle plannen langs de gezinslat leggen en checken of het totaal nog acceptabel blijft?

De definitie van het gezin moet in het beleid aangescherpt worden. In het beleid en de berekeningen wordt vaak uitgegaan van 2 kinderen. Er is naast de grote groepen gezinnen van 1 en 2 kinderen echter ook een grote groep gezinnen met 3 of meer kinderen. Maar liefst 330.000 gezinnen hebben drie kinderen. Helaas nog niet allemaal SGP-stemmers, overigens. Als we die groep erbij nemen hebben we 95% van de gezinnen in beeld. Is de minister bereid deze groep als standaard in het beleid te hanteren? En wil hij ook grotere gezinnen in de berekeningen meenemen?

Er is gevraagd om plaatjes voor specifieke groepen. Prima natuurlijk dat ze er ook komen, maar gezinnen komen daarmee weer op de grote hoop van aandachtsgroepen terecht. Er is daardoor nog steeds te weinig urgentie. De SGP vraagt bijzondere aandacht voor gezinnen met kinderen. Extra aandacht voor deze groep is meer dan terecht omdat ze al jaren de klos zijn, zie de alleenverdieners met kinderen.

Het besteedbaar budget voor sociale participatie in de bijstand is drastisch gedaald: van 121 euro in 2008 naar 5 euro in 2013 (Nibud). Probleem is dat kinderen niet meetellen bij de hoogte van de bijstand, terwijl de kindregelingen volgens Nibud ontoereikend zijn om de kosten te dekken. Actie op dit punt is dus gewenst. Gaat de bijstand rekening houden met kinderen of wordt dit opgelost via adequate kindregelingen?