24 april 2014

Amendementen SGP bij de WMO

SGP-amendementen:

  • verankering identiteitsgebonden zorg in WMO
  • versterking positie mantelzorger

De SGP is blij dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de WMO. Voor de SGP is maatschappelijke hulp allereerst een kwestie van zorg voor elkaar. In de WMO krijgen gemeenten een belangrijke rol toebedeeld om burgers daarbij financieel en praktisch te ondersteunen.

Op enkele onderdelen heeft de SGP de WMO gewijzigd.

Een van de amendementen waarborgt dat gemeenten rekening moeten houden met de ‘godsdienstige gezindheid, de levensovertuiging en de culturele achtergrond van de cliënt’.

Kees van der Staaij: “Ik ben blij dat ik, samen met de CU, voor elkaar heb gekregen dat de identiteitsgebonden zorg stevig en expliciet verankerd is in de nieuwe wet. Belangrijk is dat mensen dagbesteding en begeleiding kunnen blijven krijgen die past bij hun levensovertuiging.”

Een ander wezenlijk punt is de positie van mantelzorgers. In een SGP/PvdA-amendement is de wettelijke positie van mantelzorgers fors verbeterd.

Van der Staaij: “Gemeente zijn nu verplicht om na te gaan hoe zij mantelzorgers gericht kunnen ondersteunen zodat ze hun taak kunnen blijven vervullen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van scholing, lotgenotencontact of het gebruiken van een steunpunt.”

In totaal zijn vijf amendementen waarbij de SGP het initiatief nam aangenomen. De drie niet genoemde amendementen hebben betrekking op samenwerking tussen colleges, het PGB en het stimuleren van private initiatieven.