1 april 2015

Armeense Genocide

“Krampachtig en gekunsteld”

Het kabinet doet ‘buitengewoon krampachtig en gekunsteld’ over de Armeense genocide. Nederland moet, net als veel andere landen, een lid van het kabinet sturen naar de 100-jarige herdenking van de Armeense genocide. Alleen een ambassadeur is een ‘affront, pijnlijk en beledigend’ voor de Armeniërs.

Affront

Het ontkennen van een genocide maakt onlosmakelijk deel uit van genocide. Om die reden ben ik diep teleurgesteld over de weke opstelling van dit kabinet ten aanzien van de herdenking van de Armeense genocide. Op buitengewoon krampachtige en gekunstelde wijze blijft het kabinet spreken over ‘de kwestie van de Armeense genocide’. Niet beseffend blijkbaar hoeveel zout zij op deze wijze strooit in de wonden van de Armeniërs. Terwijl het Kabinet nota bene zelf uitdrukkelijk erkent dat er ‘onder wetenschappers een grote mate van consensus bestaat over deze gebeurtenissen.’

De Armeense genocide vormt één van de gruwelijkste massamoorden die heeft plaatsgevonden in de menselijke geschiedenis: méér dan een miljoen doden! In dat licht passen geen juridische foefjes of woordspelletjes. Dan passen beslistheid en een ferme opstelling. Dat geldt zeker Nederland, die zich waar dan ook maar presenteert als het land van het recht; niet in de laatste plaats als gastland van het Internationaal Strafhof.

Het sturen van een Nederlandse ambassadeur uit Georgië naar de 100-jarige herdenking van de Armeense genocide is een affront, pijnlijk en beledigend. Andere Europese landen kiezen voor een volwaardige afvaardiging. Ik noem slechts Frankrijk dat nota bene president Hollande afvaardigt.

Ik doe een dringende oproep aan het kabinet om ook een vertegenwoordiger op regeringsniveau te sturen. Al vaker heeft de minister aangeduid dat er geen enkele druk vanuit Turkije wordt ervaren. Waarom dan deze uiterst merkwaardige opstelling?
Beloont het kabinet bovendien op deze wijze niet de radicale elementen – ik denk aan de grootschalige haatdemonstratie van Turken in Almelo – die de Armeense genocide glashard ontkennen? Dat is wel het laatste waarvoor we moeten buigen.

Daarom kabinet, recht uw rug en stuur een volwaardige afvaardiging naar de herdenking in Armenië. De Armeense genocide mag niet wordt verdoezeld!