7 november 2024
Asielbeleid met warm hart en koel hoofd
De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 6 november met minister Faber over de begroting van Asiel en Migratie voor het jaar 2025. De bijdrage van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk is hieronder te lezen.
Steeds meer Nederlanders voelen zich een vreemdeling in hun eigen buurt. En wat te denken van onze Joodse medeburgers die aan den lijve ondervinden hoe nieuwkomers Palestijnse terreur verheerlijken. Niet alleen het onbehagen en de onveiligheid, maar ook de cijfers spreken. Nederland maakt een groeispurt door en daar moeten we iets aan doen, concludeerde de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen. Doen we dat niet, dan komen er in de komende 25 jaar nog eens 4 tot 5 miljoen mensen bij in dit lage landje aan de zee. Dat wordt zeker niet allemaal veroorzaakt door asielmigratie, maar ook door arbeids- en studiemigratie. Volgens de SGP moeten we deze gevoelens en feiten onder ogen zien. Hoogste tijd voor migratiebeleid met een warm hart én een koel hoofd.
Asielnoodmaatregelenwet
Het strengste asielbeleid ooit, dat is de ambitie van dit kabinet. Vanaf dag één zou minister Faber maatregelen nemen om migratie te beperken. Inmiddels zijn we op dag 126. De beloofde maatregelen bleven uit, maar er ligt nu wel een nieuw asielpakket. Het kabinet moet nu vaart maken met de uitwerking en haar stevige woorden omzetten in concrete daden. Wij steunen het kabinetsdoel de instroom aanzienlijk te verminderen. Een aantal van de voorgenomen maatregelen herkennen wij uit ons eigen verkiezingsprogramma. Op onderdelen hebben wij vragen over de uitvoerbaarheid en effectiviteit. Ik ga ervanuit dat hierop zorgvuldig wordt getoetst. Ik wijs hier ook op de verantwoordelijkheid van het parlement: laten wij niet traineren, maar met spoed en voorrang deze wetten behandelen.
- Kan de minister aangeven wanneer wij welke asielwetsvoorstellen kunnen verwachten?
Eind deze maand komen er, na lang aandringen, grenscontroles.
- Hoe gaan die eruit zien, vraag ik de minister.
- En hoe gaat zij voorkomen dat dit onze economie schaadt?
Duitsland werkt aan speciale ‘Dublin-centra’ aan de grens van waaruit asielzoekers versneld worden teruggestuurd naar het land van aankomst.
- Gaat Nederland dit voorbeeld volgen?
Asielketen
De uitvoerders zijn essentieel voor het laten slagen van de asielplannen. De komende twee jaar wordt de bijdrage aan IND en COA fors verhoogd vanwege de hogere instroom, maar daarna maken de budgetten een fikse tuimeling. Vooruitlopend op het teruglopen van de instroom wordt er 1,2 miljard weggehaald. Zo zou de IND na 2027 nog maar 35% van het huidige aantal asielaanvragen kunnen behandelen, terwijl de IND-file dan juist tot een recordlengte van meer dan 250.000 aanvragen is opgelopen. De SGP zet in op een robuuste en wendbare asielketen met bijbehorende financiering. Door deze bezuinigingen verdwijnt zelfs het budget voor de vaste voorraad vanaf 2027. Ik had gehoopt dat we leergeld hadden betaald met de peperdure crisisnoodopvang van de afgelopen tijd.
- Is de inzet van de minister er bij de Voorjaarsnota op gericht alsnog voldoende geld vrij te spelen voor deze buffercapaciteit?
IND-fraude
Bij het laatste tweeminutendebat Vreemdelingen- en asielbeleid zegde de minister toe in een brief terug te komen op mijn vragen over fraude bij de IND.
Die brief heb ik nooit gehad. Via NRC vernam ik nu dat het onderzoek hiernaar is verlengd.
- Ik wil de minister vragen ons bij te praten over deze zaak en hoor graag welke maatregelen zij neemt.
Dwangsommen
Tot en met september 2024 keerde IND al 23 miljoen euro aan asieldwangsommen uit. Mijn fractie loopt al langer te hoop tegen deze regeling, die juist leidt tot vertraging in plaats van versnelling bij de afhandeling van aanvragen. Het kabinet wil nu ook van de rechterlijke dwangsom af. Terecht.
- Hoe en wanneer verdwijnen ze? Hoe eerder, hoe beter.
Hoger beroep
Bij de plannen voor de asielnoodmaatregelenwet lees ik niets over het mogelijk afschaffen van hoger beroep, terwijl het EU-recht hier wel ruimte voor laat. Dit voornemen lijkt nu op de lange baan geschoven.
- Waarom, zo vraag ik de minister.
De SGP zou graag meer zicht krijgen op de cijfers over asielrechtszaken.
- Kunt u op korte termijn de feiten en cijfers in kaart brengen?
- Welk percentage procedeert door, wat zijn de doorlooptijden en welke voordelen zouden afschaffing van hoger beroep opleveren?
Gastgezinnen
Iemand die is gevlucht voor oorlog en geweld verdient een warm onthaal.
Gastgezinnen die via Takecarebnb een statushouder opvangen en hier wegwijs maken, leveren een belangrijke bijdrage aan hun integratie. Het ontlast de opvang en is vele malen goedkoper, omdat dan minder dure noodopvang nodig is. De SGP vindt een vrijwilligersvergoeding van €100 per maand op zijn plaats als tegemoetkoming in de onkosten en als waardering voor hun inzet. Win-win-win dus. Voor het gastgezin, de statushouder en de overheid.
- Wat vindt de minister van dit voorstel?