25 april 2012

Begroting 2013

De SGP denkt inhoudelijk en constructief mee bij het vinden van een oplossing van de acute problemen bij het opstellen van de begroting voor 2013.

  1. Begrotingstekort
    De SGP is bereid een resultaatsverplichting aan te gaan om het begrotingstekort terug te brengen tot 3% in 2013.

  2. ‘Catshuispakket’
    De SGP steunt een groot deel van de maatregelen uit het Catshuispakket,  zoals loonmatiging, de btw-verhoging en het beperken van het ‘vitaliteitspakket’. In afwijking van het Catshuispakket vindt de SGP dat in ieder geval drie maatregelen anders zouden moeten.
    A. De eigen bijdrage medicijnen raakt met name chronisch zieken. In plaats daarvan wil de SGP het eigen risico voor iedereen verhogen.
    B. De bezuiniging op mensen met een lage ziektelast moet geschrapt worden omdat de praktische uitwerking te lastig is.
    C. De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking moet ongedaan worden gemaakt.

  3. Regeerakkoord
    Op vier posten uit het regeerakkoord waarmee Rutte van start ging wil de SGP minder bezuinigen. Een halvering is gewenst voor passend onderwijs, de eigen bijdrage ggz, de bezuiniging Wet Werken naar Vermogen en de griffierechten. De defensiebezuinigingen moeten verminderd worden.

  4. Nieuwe bezuinigingen en extra inkomsten
    Meer geld in het laatje wil de SGP genereren door onder andere fors te snijden in de subsidies voor kinderopvang, het weghalen van de dubbelverdienersbonus, verhogen van het eigen risico in de zorg en het verhogen van de alcoholaccijns.

  5. Eerlijk delen
    Om bepaalde groepen niet de dupe te laten worden van de maatregelen die hard nodig zijn, wil de SGP de kinderbijslag en het kindgebonden budget ontzien en 250 miljoen euro extra reserveren voor bijzondere bijstand en chronisch zieken en gehandicapten.