6 juni 2016

Belangenverstrengeling NIP-test?

SGP en CU willen dat minister Schippers van Volksgezondheid nagaat in hoeverre er sprake is van belangenverstrengeling bij de invoering van de NIP-test in Nederland.

Het gaat over het bedrijf Gendia, dat een enorm commercieel belang heeft bij het uitvoeren van NIP-testen. 

De Kamerleden Van der Staaij en Dik-Faber hebben hierover Kamervragen gesteld.

Aanleiding voor de vragen is het feit dat de directeur van Gendia vrouwen heeft opgeroepen om minister Schippers voor de rechter te dagen omdat ze volgens hem te lang wacht met het beschikbaar stellen van de zogeheten NIP-test. 

Met deze test kan onder meer het syndroom van Down al in het beginstadium van een zwangerschap worden opgespoord. 

SGP en CU vinden die oproep misselijk.

Kees van der Staaij: “Dat is een buitengewoon misselijke aantijging van iemand die eerder zei dat het aborteren van downkinderen goedkoper is.” 

SGP en CU willen nu weten in hoeverre Gendia, het bedrijf Van Willems zich schuldig maakt aan belangenverstrengeling.

Van der Staaij en Dik-Faber vragen minister Schippers uit te zoeken welke banden er direct of indirect zijn tussen Gendia, degenen die de NIP-test zouden moeten uitvoeren, het Nipt-consortium en de Gezondheidsraad.

Schriftelijke vragen

van de leden Van der Staaij (SGP en Dik-Faber (CU) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

  1. Heeft u kennis genomen van het artikel 'Minister aanklagen vanwege miskramen' (Volkskrant maandag 6 juni, pagina 5)?
  2. Wat vindt u ervan dat de directeur van Gendia, die een enorm commercieel belang heeft bij de introductie van de NIP-test in Nederland, u beschuldigt van het opleggen van medische wanpraktijken en mensen ertoe aanspoort om u aan te klagen? Bent u het met mij eens dat hier sprake is van belangenverstrengeling?
  3. Kunt u aangeven of, en zo ja op welke manier Gendia, dan wel aan Gendia gelieerde personen of organisaties, betrokken worden bij het advies van de Gezondheidsraad? Kunt u garanderen dat hier geen sprake is van belangenverstrengeling?
  4. Kunt u aangeven of, en zo ja welke banden (leden van) het NIPT-consortium direct dan wel indirect hebben (gehad) met Gendia, andere aanbieders van de NIPT-test en/of de farmaceut die de NIP-test produceert?
  5. Kunt u aangeven of er een directe, dan wel indirecte betrokkenheid is van het NIPT-consortium bij het advies van de Gezondheidsraad? Als die betrokkenheid er is, hoe wordt die dan vormgegeven?