7 januari 2015

Belasting euthanasie

De SGP vindt het belangrijk dat er meer duidelijkheid over komt dat euthanasie voor artsen zeer belastend is. Euthanasie is geen wettelijk recht. In de informatievoorziening hierover moet dit duidelijker naar voren komen. Ook wil de SGP dat er meer bekendheid komt in de samenleving met de mogelijkheden van palliatieve zorg.


Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over een onderzoek onder artsen over de morele belasting van de uitvoering van euthanasie

  1. Hebt u kennis genomen van de resultaten van een recent onderzoek onder artsen over de beleving van het plegen van euthanasie? Wat is uw visie hierop?
  2. Wat vindt u van de uitkomst van het onderzoek dat de samenleving naar het oordeel van artsen vaak het idee heeft dat euthanasie een afdwingbaar recht is?
  3. In hoeverre hangt deze opvatting mede samen met de relatieve onbekendheid die er in de samenleving is met de mogelijkheden van palliatieve zorg?
  4. Hoe beoordeelt u het gegeven dat driekwart van de artsen zegt druk te ervaren van patiënten of dienst naasten en dat die druk de laatste jaren toeneemt?
  5. Welke mogelijkheden ziet u om in de samenleving er meer duidelijkheid over te krijgen dat euthanasie geen wettelijk recht is, maar voor artsen meestal een zeer belastende handeling?
  6. Welke concrete initiatieven onderneemt u om de bewustwording hierover in de samenleving te vergroten, alsmede de bewustwording over de palliatieve mogelijkheden?
  7. Welke rol ziet u voor zich weggelegd voor de ontwikkeling van een beter aanbod van objectief, laagdrempelig informatiemateriaal waarin de wettelijke kaders duidelijk uitgelegd worden en waarin tevens duidelijkheid wordt geboden over palliatieve mogelijkheden, de morele belasting die euthanasie voor artsen betekent en het gegeven dat euthanasie geen wettelijk recht is?