12 mei 2016

Bescherm christenen in azc's


Niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland worden christenen in azc’s bedreigd. SGP en CDA willen daarom dat het kabinet gevluchte christenen in Nederland beschermt en ondersteunt.

In vluchtelingenkampen Duitsland krijgen gevluchte christenen regelmatig te maken met geweld en intimidatie.

Waarschijnlijk is het aantal incidenten nog hoger dan bekend omdat men bang is om dit te melden. Uit gegevens van Gave, een stichting die kerkelijk werk doet onder vluchtelingen, blijkt dat in Nederlandse azc’s tenminste één keer per week sprake is van christen-vijandig gedrag door medebewoners.

Eén keer per maand is de bedreiging zelfs zo ernstig dat betrokkene uit het azc weg wil.

SGP-kamerlid Kees van der Staaij en zijn CDA-collega Mona Keijzer willen dat het kabinet, samen met de Duitsers, actie onderneemt om christenen in asielzoekerscentra te beschermen.

Van der Staaij: “Als christenen hier naartoe vluchten en hier nota bene wéér te maken krijgen met geweld en bedreigingen, dan moet de overheid pal voor deze mensen gaan staan.

Concreet: hen veiligheid bieden en de daders duidelijk laten voelen dat dit niet getolereerd wordt. Wie daarna alsnog de fout in gaat, verspeelt wat mij betreft zijn of haar recht op asiel.”

---------------------------------

Schriftelijke vragen

van de leden Van der Staaij (SGP) en Keijzer (CDA) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie

  1. Bent u bekend met het bericht ‘Gave: ook christenen in Nederlandse azc’s bedreigd’?
  2. Wat is uw reactie op de stelling van Stichting Gave dat bedreigingen van christen relatief gezien op even grote schaal voorkomen als in Duitsland? Heeft u contact met de Duitse autoriteiten over de aanpak om deze problematiek te bestrijden?
  3. Kunt u aangeven welke inspanningen u heeft verricht om de meldingsbereidheidheid te vergroten en drempels voor het doen van aangifte te verlagen?
  4. Wat is uw reactie op de constatering dat de verschillen tussen opvanglocaties groot zijn? Hoe waarborgt u dat het niveau van bescherming en ondersteuning van deze asielzoekers op alle locaties van hoog niveau is?
  5. Kunt u aangeven in hoeverre het voorlichtingsmateriaal van Stichting  Gave inmiddels op alle locaties gebruikt wordt?
  6. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het algemeen overleg vreemdelingenbeleid op 26 mei?