11 augustus 2014

Bescherm (religieuze) minderheden Irak

Schriftelijke inbreng SGP-fractie TK inzake brief Timmermans m.b.t. minderheden in Irak

De leden van de SGP-fractie hebben met afschuw, verdriet en verbijstering kennis genomen van de gruwelen die (religieuze) minderheden in Irak moeten ondergaan als gevolg van de opmars van de IS-horde. Met diepe zorg hebben deze leden ook kennisgenomen van de recente verovering door IS van de christelijke stad Qaraqosh, waardoor tienduizenden christenen in levensgevaar zijn geraakt. Alles moet in het werk worden gesteld om deze tragedie te stoppen en de plegers van dit onrecht te straffen.

De leden van de SGP-fractie dringen aan op een zo nauw mogelijke samenwerking met de Koerdische autoriteiten, omdat zij er tot nu toe blijk van hebben gegeven de vele vluchtelingen adequate bescherming te willen bieden. Op welke wijze kunnen de Koerdische autoriteiten verder worden geholpen om plaats te bieden aan de vele vluchtelingen? Kunnen zij worden geholpen met extra financiële middelen, eventueel wapens of professionele mankracht?

De leden van de SGP-fractie informeren in dit licht voorts of de Irakese regering inderdaad voluit meewerkt met de Koerdische autoriteiten of worden hier nog steeds mogelijkheden gefrustreerd, onder meer als het gaat om de levering van wapens en munitie? Wordt er in dit verband voldoende druk uitgeoefend op de Irakese regering vanuit de internationale gemeenschap?

De leden van de SGP-fractie maken zich zorgen over de relatief timide opstelling van de Europese Unie, terwijl er in Irak een massamoord op religieuze minderheden gaande is, die nota bene mede wordt gepleegd met behulp van strijders uit Europese lidstaten. Hoe valt deze opstelling te verklaren? Waar is het gevoel van verantwoordelijkheid bij de Europese leiders? Is de minister bereid om deze zorgen over te brengen naar EU-buitenlandgezant Ashton en aan te dringen op een fermere opstelling? Wil de minister zich ervoor sterk maken dat de EU zich tevens uitspreekt over de vraag of de strijders van IS zich schuldig maken aan genocide, onder meer jegens de religieuze minderheden?

De leden van de SGP-fractie vragen in dit verband voorts of ook vanuit de Europese lidstaten – in navolging van de VS – voedseldroppings kunnen worden uitgevoerd en noodhulp kan worden gegeven op plaatsen waar veel vluchtelingen vastzitten. Welke mogelijkheden liggen hier?

De leden van de SGP-fractie hebben met instemming geconstateerd dat de VS inmiddels militaire acties zijn begonnen tegen IS. Op welke wijze kan aan de VS (militaire) bijstand worden geboden in haar (militaire) acties om IS te stoppen? Hebben de Europese lidstaten daartoe de (militaire) capaciteit? Is het denkbaar dat de Europese lidstaten tenminste een deel van de financiële lasten hiervan voor hun rekening nemen? Welke afstemming en mate van overleg vindt hierover plaats met de VS?