5 oktober 2012

Bizarre uitzendingen

Criminelen een podium bieden via de publieke omroep en een pasgeboren baby tentoonstellen om er geld mee te verdienen, de SGP vond en vindt dit bizar. Daarom wil de SGP van de regering weten of, en zo ja, wat er gedaan kan worden om zulke programma’s te voorkomen of aan te pakken. 

Volgende week is in het NTR-programma College Tour een van de meest beruchte en gevaarlijke topcriminelen van Nederland, Willem Holleeder, te gast. Volgens de oud-hoofdinspecteur die bij de geruchtmakende zaak-Heineken betrokken was, werkt dat verheerlijking van criminaliteit in de hand. De SGP is het daarmee eens. De NTR zou van uitzending af moeten zien. Het kamerlid Bisschop dringt er bij het kabinet op aan om in gesprek te gaan met de omroep. 

Ook vindt de SGP de serie Barbie’s baby van RTL5 kwalijk. Het belang van het kind wordt opgeofferd aan commercie en kijkcijfers. De moeder van de baby heeft gezegd dat zij nooit mee zou hebben gedaan aan deze tv-serie als er geen geld voor was geboden. Kamerlid Bisschop wil weten of in dit geval in strijd is gehandeld met de wet.


 

Schriftelijke vragen van het lid Bisschop aan de minister van Veiligheid en Justitie, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Onderwijs, cultuur en wetenschap

  1. Bent u bekend met de TV-serie Barbie’s baby[1] en het bericht ‘Holleeder-geknuffel moet stoppen’?[2]
  2. Wat is uw reactie op de uitspraak van de betrokken oud-hoofdinspecteur dat het voornemen van de publieke omroep om Holleeder een podium te bieden kwalijk is en een zekere mate van verheerlijking van criminaliteit in de hand werkt? Bent u bereid met de omroep in overleg te treden over de mogelijkheid om af te zien van de uitzending?
  3. Vindt u het ook onacceptabel dat baby’s gebruikt worden om de kijkcijfers van commerciële omroepen op te stuwen? Bent u ook van mening dat kinderen bescherming verdienen tegen deze invloeden? Zo ja, op welke wijze zijn hun belangen adequaat geborgd?
  4. Is voorafgaand aan het uitzenden van de serie Barbie’s baby onderzocht of deze handelwijze met het oog op de belangen van het kind en gelet op de relevante wettelijke bepalingen (artt. 1:247 BW cq 3:2 Arbeidstijdenwet) acceptabel is? Is er contact geweest met de Raad voor de Kinderbescherming en heeft de Arbeidsinspectie aan de producent ontheffing verleend?
  5. Wat is uw reactie op de uitspraak van de moeder dat zij aan de serie waarin haar kind geboren is, heeft deelgenomen om een lekkere boterham te verdienen en dat zij zonder betaling hiertoe niet zou zijn overgegaan?[3] In hoeverre is het ouders toegestaan hun baby’s en kinderen te gebruiken voor broodwinning? Hoe zwaar weegt het feit dat de baby in dit geval de belangrijkste bron van inkomsten is?