7 maart 2013

Crisis bij levenslooptegoed

Weekers, hef geen crisisheffing op levenslooptegoed in 2013’

Het kabinet heeft besloten de crisisheffing te verlengen, maar dit blijkt te botsen met de levensloopregeling. Als werknemers dit jaar tegen gunstige fiscale voorwaarden hun levensloopsaldo opnemen, krijgen werkgevers te maken met extra lasten oplopend tot miljoenen euro’s. SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft daarom vragen gesteld aan staatssecretaris Weekers van Financiën.

Elbert Dijkgraaf: ‘Ik vraag de staatssecretaris geen crisisheffing te heffen over het vrijgevallen levenslooptegoed in 2013.’

Vragen van het lid Dijkgraaf (SGP)aan de staatssecretaris van Financiën over het bericht dat de crisisheffing voor de hoge inkomens botst met fiscaal gunstige regeling op het levenslooptegoed op te nemen in 2013?

  1. Heeft u kennis genomen van het bericht ‘Crisisheffing hoge inkomens botst met levensloop’?
  2. Bent u ermee bekend dat de verlenging van de crisisheffing waartoe het kabinet vorige week besloot, kan botsen met de levensloopregeling, aangezien werkgevers dankzij de crisisheffing een extra aanslag krijgen van 16% als een werknemer zijn levensloopsaldo in 2013 tegen fiscaal gunstige voorwaarden in een keer opneemt en zijn jaarinkomen daardoor de €150.000 overschrijdt?
  3. Bent u het met mij eens dat het niet wenselijk is om de werkgever op te zadelen met extra loonkosten als een werknemer gebruik maakt van de geboden mogelijkheid dankzij amendement Dijkgraaf, Neppérus en Groot?
  4. Bent u bereid voor de ontstane situatie door de samenloop van de crisisheffing en het vervroegd vrijvallen van de levensloopregeling op te lossen door de eenmalige fiscale gunstige vrijval van het levenslooptegoed in 2013 dit jaar uit te zonderen van de crisisheffing?