14 september 2012

‘Crisiskabinet’

Gelet op de verkiezingsuitslag zit er volgens SGP-voorman Van der Staaij weinig anders op dan te gaan kijken of VVD en PvdA het met elkaar kunnen rooien. “Een combi van VVD en PvdA ligt niet voor de hand om de financieel-economische problemen op te lossen, maar de zetelverdeling van de Tweede Kamer laat weinig andere mogelijkheden toe.” De SGP heeft aan verkenner Kamp laten weten een voorkeur te geven aan een informateur van VVD-huize.

VVD en PvdA zijn op financieel en sociaal-economisch terrein elkaars tegenpolen. Tegen die achtergrond wil de SGP dat de mogelijkheid wordt bezien dat ook het CDA aanschuift. Voordeel daarvan is verder dat dit ertoe kan bijdragen dat het draagvlak in Tweede en Eerste Kamer wordt vergroot voor de ongetwijfeld moeilijke maatregelen.

Om te voorkomen dat de kabinetsformatie erg lang gaat duren en de coalitie van VVD en PvdA verlamd wordt door grote interne tegenstellingen, zou het goed zijn om het kabinet een beperkte opdracht te geven.

Zo’n ‘crisiskabinet’ zou zich met name moeten richten op het bestrijden van de economische en financiële crisis. Op terreinen als buitenlands beleid en immigratie zou het kabinet wijze terughoudendheid moeten betrachten en ruimte laten voor een gezond dualisme tussen kabinet en Kamer.