15 december 2021

Eerste reactie Van der Staaij op doorstart VVD, D66, CDA en CU

“Het is goed dat – zo lang na de verkiezingen en na een turbulente formatieperiode – de normale politieke en staatsrechtelijke verhoudingen weer hersteld worden. Zeker in een tijd waarin er grote vragen spelen, zoals de omgang met corona, stikstof en de woningnood, is het belangrijk dat er een volwaardig kabinet is dat toekomstgericht beleid kan maken, een kabinet dat daarop aanspreekbaar is en bovendien: controleerbaar,” aldus Kees van der Staaij.

Gemengde gevoelens
De SGP-voorman heeft gemengde gevoelens bij de inhoud van het coalitie-akkoord. "De versterking van politie, justitie en defensie is positief. Maar als ik de passages over medische-ethische kwesties, het regenboogakkoord en de vrijheid van onderwijs lees, dan ben ik er absoluut niet gerust op welke kant het opgaat."

Betaalbaarheid en uitvoerbaarheid
"Daarnaast vrees ik dat de rekening van alle plannen bij de jongere generaties belandt. Financiële degelijkheid hoort een basisregel te zijn van goed beleid.” Van der Staaij zegt er niet alleen op te willen letten of alles wel te betalen is, maar ook of het in de praktijk goed uit te voeren is. Verder hebben de zorg en de gezinsportemonnee zijn bijzondere aandacht.