14 mei 2025

Europese economie op het spel

De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 14 mei over het rapport-Draghi. Mario Draghi heeft zijn rapport, ‘De toekomst van het Europese concurrentievermogen – Een strategie voor het concurrentievermogen van Europa’ in september 2024 aangeboden aan Ursula von der Leyen. Dit rapport bevat aanbevelingen voor structurele economische versterking van Europa. Namens de SGP sprak André Flach bij dit debat. Zijn inbreng is hieronder te lezen.

Als er niet fors wordt geïnvesteerd in de Europese economie, gaat die langzaam maar zeker ten onder, is de alarmerende conclusie van het rapport van Mario Draghi. Als handelsland bij uitstek is Nederland nauw verweven met de Europese economie. Dus er staat nogal wat op het spel.

Europese oplossing?
De SGP deelt de hoofdlijnen van de analyse, maar plaatst bij een aantal bepleite oplossingsrichtingen vraagtekens. Met name wanneer het gaat over meer centrale aansturing vanuit Brussel, meer gezamenlijk geld uitgeven, en meer Europese bevoegdheden. Vraag een oud-president van de ECB een rapport te schrijven over een probleem, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat de oplossing ook Europees zal zijn. Inclusief een enorm budget. Het rapport legt ook alvast een claim op de volgende Europese begroting en natuurlijk ontbreekt de roep om gezamenlijke schulden niet.

  • Deelt het kabinet het standpunt dat de begroting niet mag groeien, en dat geld voor deze plannen uit het bestaande budget moet komen?

De Europese Unie moet terug naar de wortels: een sterke gezamenlijke markt hebben we nodig, waarmee we op kunnen boksen tegen de VS en China.
Eén van de Europese zwaktes is het gebrek aan investeringsruimte. Er zou veel meer private financiering losgetrokken moeten en kunnen worden, om onze economie te versterken en te innoveren. Denk aan gericht durfkapitaal om start- en scale-ups te helpen groeien.

  • Hoe wil het kabinet dit gaan stimuleren?

Regeldruk
Een sterker Europa betekent niet altijd méér Europa. Sterker nog, vaak is minder EU beter. Ondernemers stoten zich dagelijks aan bureaucratie en regeldruk. Juist dan geldt: less is more. Op ons initiatief heeft ATR een verkenning gedaan naar de meest belastende regeldruk vanuit de Europese Unie voor de Nederlandse ondernemer.

  • Ik ontvang graag een reactie van het kabinet op de uitkomsten daarvan en hoor graag of hij met de aanbevelingen in de hand de strijd aanbindt met de Brusselse bureaucratie.

Onze regeldrukwaakhond toont aan dat er geen overzicht is van de regeldruk die voortvloeit uit EU-regelgeving, terwijl die wel zwaar drukt op lidstaten.

  • Maakt het kabinet zich hard voor zo’n overzicht?

Industrie
Een economie kan niet zonder robuuste industrie. Daarom wil de SGP industriepolitiek voorbij de naïviteit. Zonder ingrijpen zal een flink deel van onze industrie gewoon verdwijnen in het zwarte gat. Laten we onze industrie niet langer wegkijken, maar waarderen. Uitblijvende keuzes zitten het concurrentievermogen van Nederland dwars.

  • Op welke basisindustrieën en sleuteltechnologieën zet het kabinet in, en hoe worden aanbestedingsbudgetten hierop gericht?

Eén pijler van de Nederlandse economie is onze maritieme maakindustrie. De minister van Economische Zaken gaf op mijn verzoek aan dat hij zich hard wil maken voor een Europese maritieme industriestrategie.

  • Hoe staat het hiermee, en bepleit hij daarbij ook een leidende positie voor ons maritieme cluster?

Europese innovatiemiddelen moeten worden gericht op het versterken van onze maritieme maakindustrie.

  • Hoe zorgen we ervoor dat terreinen waar onze bedrijven expert in zijn onderdeel worden van Europese defensietrajecten?

Energieprijzen
De hoge energieprijzen in de EU zijn schadelijk voor onze concurrentiekracht.
En of dat nog niet erg genoeg is: Nederlandse bedrijven betalen tot drie keer méér voor elektriciteit dan hun Europese concurrenten. Neem de glastuinbouw: het voorjaarspakket klimaat betekent voor een doorsnee tuinbouwbedrijf een extra lastenverzwaring van 200.000 euro ofwel plus tien procent. Dit is niet vol te houden. Nederland moet de boodschap van Draghi daarom niet alleen in beide oren knopen, maar ook in de vingers en de tenen.

  • Hoe pakt het kabinet dit op?