8 februari 2012

Geen cent naar kannibalen

SGP-kamerlid Dijkgraaf vindt het “van de zotte dat de Nederlandse belastingbetalers mee betalen aan een programma waarin kannibalisme wordt gepleegd.” Dijkgraaf zegt dat naar aanleiding van een in december uitgezonden programma van BNN. In dat tv-programma, Proefkonijnen,  aten de twee presentatoren elkaars vlees.

“Dat presentatoren van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten doen is tot op zekere hoogte hun eigen zaak, maar dat zoiets betaald wordt met belastinggeld is gewoon belachelijk,” zegt Dijkgraaf. “Van een omroep die gefinancierd wordt uit de publieke middelen mag je enig niveau en kwaliteit verwachten. Met de beste wil van de wereld kan ik kannibalistische praktijken daar niet onder scharen.”

Al eerder stelde het CDA hierover vragen aan minister Van Bijsterveldt. De minister verklaarde ‘geen oordeel’ te hebben over het programma. Dat is te makkelijk, vindt de SGP. De Grondwet bepaalt dat de vrijheid van meningsuiting ver gaat, maar nooit grenzeloos is. Zeker bij programma’s van de publieke omroep zou in de Mediawet best een minimum aan eisen kunnen worden opgenomen wat betreft fatsoen en goede zeden. Ook wil de SGP van het kabinet weten hoe het strafrechtelijk precies zit met kannibalisme.


 




 

Schriftelijke vragen van het lid Dijkgraaf aan de minister van Onderwijs, cultuur en wetenschap en de minister van Veiligheid en Justitie


 

1. Hebt u kennis genomen van de antwoorden op schriftelijke vragen van het lid Haverkamp over kannibalisme bij de publieke omroep?

2. Erkent u dat programmatische onafhankelijkheid van omroepen in onderwerpen als deze niet onbeperkt hoort te zijn? Bent u ook van mening dat bij het eten van elkaars vlees niet relevant is of partijen toestemming hebben gegeven?

3. Bent u bereid de omroep alsnog aan te spreken op haar morele verantwoordelijkheid, zeker gezien het feit dat zij programma’s maakt uit publieke middelen? Gaat u bij aankomende wijzigingen van de Mediawet bepalingen opnemen die minimumeisen stellen aan fatsoen en goede zeden?

4. Welke criteria gelden met betrekking tot strafrechtelijke vervolging op grond van het verkrijgen en eten van mensenvlees? Bent u indien nodig bereid de wet zodanig aan te passen dat ook een dergelijke handelwijze als van deze presentatoren in de toekomst strafbaar is?