6 november 2014

Geen geld pikken van landbouw

Nederland moet in Brussel protest aantekenen tegen het eenzijdig afromen van het landbouwbudget door de Europese Commissie. Dat staat in een vandaag in de Tweede Kamer aangenomen motie-Dijkgraaf. Het plan van de Commissie om extra inkomsten op de landbouwbegroting in te pikken voor het Europese energieprogramma moet van tafel.

Ook de landbouwwoordvoerders van de vier grootste fracties in het Europese Parlement hebben inmiddels laten weten ontstemd te zijn over de Commissie. SGP-kamerlid Dijkgraaf: “Wat de Europese Commissie doet is gewoon bizar. Er zijn crisismaatregelen aangekondigd om door de Russische boycot getroffen land- en tuinbouwbedrijven te helpen. Maar het geld dat daarvoor nodig is wordt ingezet in de energiesector. Hoe verzinnen ze het?”

De SGP wil dat het geld voor die bedrijven komt uit extra inkomsten op de landbouwbegroting. De Commissie weigert dat, en kiest ervoor om de kosten voor de crisismaatregelen te dekken met een greep in de kas van het landbouwcrisisfonds 2015. Dat is een slechte zaak, want dat geld is nu juist bestemd voor onvoorziene gebeurtenissen volgend jaar.

Opnieuw Elbert Dijkgraaf: “Deze move betekent dat 1) netto minder geld naar de landbouw gaat dan afgesproken, en 2) er volgend jaar nauwelijks geld meer is voor het opvangen van ‘reguliere’ crises in de landbouw omdat al in 2014 het fonds zo goed als leeg getrokken is. We vinden het niet eerlijk dat alleen de landbouwbegroting ‘gepakt’ wordt voor financiering van extra uitgaven.”