16 mei 2013

Geen grabbelton

EU-Lidstaten zijn geen grabbelton.”

De SGP vindt de extra afdracht van honderden miljoenen die Nederland aan de Europese begroting zou moeten betalen volstrekt onacceptabel. De EU geeft meer geld uit dan is toegestaan. De SGP wil niet dat de burger daarvoor opdraait.

In Brussel is de crisis blijkbaar nog niet echt doorgedrongen. Europa moet zelf haar begroting op orde houden en de lidstaten niet gebruiken als grabbelton. Oplossingen voor het tekort moeten gevonden worden binnen de EU-begroting zelf. Zo gaat dat in Nederland ook. Gelet op de omvang daarvan is dat geen onoverkomelijk probleem.

Die honderden miljoenen gebruikt de SGP liever voor het stimuleren van de Nederlandse bouwsector. Dat is effectiever dan het wegpoetsen van Europese begrotingsblunders. De SGP zal om die reden een amendement indienen bij de voorjaarsbegroting om de beoogde extra afdracht die kon oplopen tot een half miljard alleen al voor 2013 aan de EU te schrappen. Als het amendement wordt aangenomen blokkeert de Tweede Kamer de afdracht aan Brussel.

De SGP stelt dit ook aan de orde bij het debat op 22 mei over de Europese Top. De boodschap zal moeten zijn dat minister Dijsselbloem terug moet naar de onderhandelingstafel. Een meerderheid van de ministers in de EU is akkoord gegaan, maar de SGP legt zich daarbij niet neer. De minister zal staatsrechtelijk ook wel móeten heronderhandelen als het amendement wordt aangenomen. Hij heeft dan namelijk geen toestemming het geld over te maken naar Brussel.