28 juni 2013

Geen roze bril bij GLB-akkoord

Na spannende onderhandelingsronden hebben de Europese ministers van landbouw, de Europese Commissie en het Europees Parlement overeenstemming bereikt over de hervorming van het Europees landbouwbeleid (GLB). De SGP heeft de hervorming kritisch gevolgd, is blij dat er nu meer duidelijkheid is gekomen, maar waarschuwt voor een roze bril. Kamerlid Elbert Dijkgraaf: “Beleidsmakers en bestuurders kraaien wel victorie, maar het zijn de boeren die het moeten doen. Hen wacht een stevige opgave.”

Staatssecretaris Dijksma suggereert dat de gewenste flexibilisering van de vergroeningseisen is binnengehaald. De SGP betwijfelt dat. Elbert Dijkgraaf: “De teksten zoals wij die gezien hebben, geven aan dat alternatieve maatregelen niet ver af mogen wijken van de drie hoofdmaatregelen. Dat lijkt helaas niet zoveel ruimte te bieden voor het werken met allerlei duurzaamheidscertificaten. Een gemiste kans.” De SGP is wel blij dat de sancties voor het niet voldoen aan de vergroeningseisen voor de eerste jaren zijn verlaagd. 

De SGP waardeert de extra steun voor jonge boeren. Elbert Dijkgraaf: "Het is essentieel dat er meer ruimte komt voor jonge boeren. De landbouw heeft toekomst als producent van voedsel en grote exporteur. Dan moet bedrijfsopvolging wel gefaciliteerd worden." De SGP heeft verder begrepen dat er ten opzichte van eerdere voorstellen van de Europese Commissie meer ruimte komt voor producentenorganisaties om een vuist te maken richting supermarktketens. Elbert Dijkgraaf: “Dat klinkt positief, maar de uitwerking moet uitwijzen of het daadwerkelijk wat gaat voorstellen. Voor de SGP blijft een gezond verdienmodel voor boeren en tuinders een speerpunt. Als er dan extra eisen komen die grote investeringen vergen, met minder subsidie, moeten ondernemers wel in staat worden gesteld die terug te verdienen. Ondernemers kunnen niet van de wind leven. We zullen Dijksma aansporen in zowel Den Haag als Brussel te blijven knokken voor beleid dat ondernemers voldoende ruimte biedt.”