8 april 2015

Geen vrij verkeer van haatimams

SGP: ‘stop met vrij verkeer van haatimams’

De SGP vind het gek dat er, zo kort na de ophef over de haatimams in Rijswijk, opnieuw radicale moslimpredikers de kans krijgen hun boodschap aan de man te brengen.
SGP-leider Kees van der Staaij heeft het Kabinet om opheldering gevraagd. Zo wil hij weten of deze mensen een visum is verstrekt en of de zorgelijke berichtgeving over hun achtergrond klopt.
Van der Staaij: ‘Onze veiligheidsdiensten hebben de handen meer dan vol aan radicaliserende jongeren en jihadisten. Het geluid dat deze mensen verkondigen is destructief en kan alleen maar zorgen voor radicalisering.
Wat mij betreft houdt de politie een nauwkeurig oogje in het zeil bij deze bijeenkomst om te zien wat hier verkondigt wordt.’

De SGP pleit voor een Europese aanpak van haatimams, en wil actie van het Kabinet. Van der Staaij wil een verbod op het vrij verkeer van haatimams binnen het Schengengebied.

 

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de komst van radicale sjeiks naar Utrecht
8 april 2015

1. Is het waar dat in Utrecht een week lang enkele radicale predikers de kans krijgen om hun boodschap te verkondigen?[1]
2. Is het waar dat één van hen is veroordeeld vanwege 'onmenselijke en vernederende behandeling en marteling' en een ander betrokken is geweest bij of genoemd is in onderzoek naar de Hofstadgroep? Vindt u het gewenst dat dergelijke personen dit podium krijgen met hun radicale boodschap?
3. Meent u dat van hen een positieve bijdrage verwacht kan worden in het tegengaan van radicalisering van jongeren?
4. Is door Nederland aan hen een visum verstrekt?
5. Zijn er verder vergunningen nodig? Zo ja, waarom zijn die verleend?
6. Welke mogelijkheden zijn er voor intrekking van die vergunning? Bent u bereid daar gebruik van te maken danwel de burgemeester van Utrecht te vragen van die mogelijkheid gebruik te maken?
7. Op welke manier houden politie en Openbaar Ministerie oog op wat er tijdens de bijeenkomsten gezegd wordt en in hoeverre radicalisering het gevolg kan zijn?
8. Vindt u het wenselijk dat haatpredikers binnen het Schengengebied vrij kunnen reizen? Bent u bereid in Europees verband te bepleiten dat voor deze doeleinden beperkingen van het vrije verkeer mogelijk worden?