19 oktober 2015

Gendercide in China

Verzwijg gendercide in China niet

Terecht wil Amnesty International dat de Nederlandse regering tijdens het staatsbezoek volgende week aandacht besteed voor de situatie van de mensenrechten in China. Maar dan uitdrukkelijk ook voor het ombrengen en aborteren van meisjes.” Dat vindt SGP-voorman Kees van der Staaij.

Volgende week gaat de Koning met een zware handelsmissie naar China. Aandacht voor handel prima, maar niet als dat ten koste gaat van de mensenrechten. Op dat punt is er in China nog veel mis. Een van de misstanden is dat meisjes vlak na de geboorte of door middel van abortus worden omgebracht omdat ze niet welkom zijn. Een SGP-motie waarin deze ‘gendercide’ wordt afgekeurd werd door de Kamer unaniem aanvaard.

Van der Staaij wil nu op korte termijn, dus vóór volgende week, weten of de regering dit punt ook ter sprake gaat brengen bij de Chinezen. Hij heeft deze kwestie bij het kabinet geagendeerd in schriftelijke vragen aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Van Rijn van VWS.

Dit zijn de vragen:

  1. Herinnert u zich mijn unaniem aangenomen motie, waarin de Regering werd verzocht om in haar genderbeleid op buitenlands terrein extra aandacht te besteden aan het bestrijden van het ombrengen van meisjes om reden van geslacht of het aborteren om die reden?
  2. Bent u het met mij eens dat het wenselijk is dat de Regering tijdens haar bezoek aan China aandacht vraagt voor het ombrengen van meisjes of het uitvoeren van abortussen om die reden («gendercide»)? Welke mogelijkheden ziet u daartoe?
  3. Welke diplomatieke mogelijkheden gaat de Regering benutten om de gendercide onder de aandacht te brengen van de Chinese regering?
  4. Bent u bereid deze vragen voor het bezoek aan China te beantwoorden?
  5. Bent u bereid de Kamer na het bezoek over de uitkomsten te informeren?