18 september 2018

Goed nieuws, maar de balans moet beter

De Koning heeft gesproken. In het koffertje van de minister van Financiën zit goed nieuws. Er is economische groei en de koopkracht stijgt. Dat stemt tot dankbaarheid. Toch zijn er voor de SGP ook een aantal punten van zorg.

Eén: de balans tussen verdienen en inleveren. “Het is mooi dat we in deze tijden van voorspoed veel geld met elkaar weten te verdienen, maar ik vind het dan onlogisch dat we naar verhouding meer belasting en premies moeten afdragen,” aldus Kees van der Staaij. “De Nederlander mag wat mij betreft zelf ook best merken dat het economisch goed gaat.”

Twee: de verdeling van het geld. Van der Staaij: “Het is geen geheim dat wij vraagtekens plaatsen bij de afschaffing van de dividendbelasting. Liever zien wij die 2 miljard euro ten goede komen aan gezinnen en aan kleinere ondernemers. Het grote verschil in belastingdruk tussen één- en tweeverdieners (ze betalen soms tot wel 6x zoveel belasting) blijft bestaan, en dat doet pijn.”

En als derde punt van zorg noemt de SGP-voorman het experiment met staatswiet: “Dat is wel het allerbelabberdste compromis van dit kabinet. Nederland heeft een buitengewoon slechte reputatie op het gebied van drugs. De door de coalitie gesloten ‘drugsdeal’ gaat wat de SGP betreft daarom meteen van de baan.”