16 juli 2015

Grexit

Allereerst wil ik de minister van Financiën feliciteren met zijn herbenoeming als voorzitter van de Europgroep. Dat was het goede nieuws.

Maar nu het slechte nieuws. De SGP is er bepaald níet van overtuigd dat er een goed pakket ligt. Het is erg duur: dik 80 miljard euro. Maar belangrijker is nog: hier lossen we het Griekse probleem echt niet mee op.

De eerste zin van de politieke appreciatie is: De uitkomst moet geloofwaardig zijn.
Voorzitter: dat is het níet! Om drie redenen.

  1. De Grieken geloven er zelf niet in. De regering níet. Het volk níet. De mensen die het moeten uitvoeren níet. Dan wordt het dus helemaal niks. De geschiedenis van de afgelopen vijf jaren is daarvan beste bewijs. Niet geloofwaardig dus.
  2. De maatregelen helpen niet om de verdiencapaciteit van Griekenland voldoende te verbeteren: En als dát niet zo is, dan blijven we betalen. Elk jaar weer. Diverse maatregelen, zoals lastenverhoging, remmen de groei. De meeste maatregelen zijn gericht op hogere inkomsten en lagere uitgaven, en niet op verbetering verdiencapaciteit. De productiviteit in Griekenland is vele malen lager dan bijvoorbeeld in Nederland. Voor de oplossing van de crisis is juist een enorme stijging productiviteit nodig. Dit plan doet dat niet. Kortom: het is dweilen met kraan iets minder ver open. Niet geloofwaardig dus.
  3. Een punt wat ik ook uitdrukkelijk wil noemen is de zondag. Europa duwt de Grieken koopzondagen door de strot. Het zal niet werken. Voor kleine ondernemers werkt het zelfs contraproductief. Onacceptabel en onbegrijpelijk. Mijn oproep: trek dit terug! De zondag is een dag die God gegeven heeft om Hem te dienen, niet de commercie. Niet geloofwaardig

Wat wil de SGP wel?
Dat wat we al meer dan eens hebben betoogd. Een Grexit is de enige oplossing. Geef de Grieken hun drachme terug. Dan ook kan gewerkt worden aan de enige echte oplossing voor de langere termijn: devaluatie. Niet intern via weer een loonsverlaging. Dat is niet sociaal. Externe devaluatie is hard nodig. Dan maken ze kans als ze devalueren en hervormen.

Ik erken: zelfs dan zal het moeilijk genoeg zijn. Daarom zeg ik er iets bij. De Grieken moeten om geopolitieke redenen binnen EU blijven. Griekenland moet niet in Russisch vaarwater komen. Maar wij kunnen daar wat doen. Zorgen voor een Marshallplan. Zodat de burgers van Griekenland geholpen worden, net als wij na de bevrijding in 1945. Tegelijk kunnen we dan de hervormingen afspreken die nodig zijn om het land weer weerbaar en sterk te maken. Dat is goed voor de Grieken. Dat is goed voor Europa.

Voorzitter. De SGP steunt dit akkoord niet omdat er geen Grexit in zit. Ons alternatief: een Grexit met een Marshallplan.