25 mei 2018

Grondeigenaren gedupeerd na aflopen opruimvergoeding drugsafval

Steeds vaker krijgen grondeigenaren te maken met gedumpt drugsafval. Naast milieuschade levert deze illegale praktijk ook flinke financiële schade op.

De afgelopen jaren gold een subsidieregeling die 50% van de gemaakte opruimkosten vergoedde. Die regeling is afgelopen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies steggelen nog over een eventuele nieuwe regeling. SGP-Kamerlid Chris Stoffer vindt dat regering en provincies grondeigenaren niet in de kou mogen laten staan.

Stoffer: ‘Hier ligt een groot probleem voor grondeigenaren. Ze hebben part noch deel aan de dumppraktijken, terwijl de opruimkosten duizenden zo niet tienduizenden euro’s kunnen bedragen. Zij mogen niet die in de schulden komen vanwege praktijken van criminelen.’

Het Kamerlid heeft vandaag schriftelijke vragen ingediend. Hij vindt dat er snel een nieuwe subsidieregeling moet komen. Wat hem betreft moet ook meer dan 50% van de kosten vergoed worden.

Vragen van het lid Stoffer (SGP) aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over de vergoeding van kosten voor het opruimen van gedumpt drugsafval: 

  1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat grondeigenaren nu zelf op moeten draaien voor het opruimen van gedumpt drugsafval1?
  2. Kunt u aangeven hoe de subsidieregeling voor het opruimen van gedumpt drugsafval in de afgelopen jaren werd vormgegeven, wat de bijdrage van het Rijk en de provincies was en hoeveel van deze regeling gebruik is gemaakt?
  3. Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat grondeigenaren zelf de kosten voor het opruimen van drugsafval voor hun rekening moeten nemen, terwijl zij niet in staat zijn om het te voorkomen?
  4. Is het uw voornemen om in overleg met de provincies met een structurele subsidieregeling te komen?
  5. Wat is de stand van zaken van het overleg met de provincies?
  6. Kunnen grondeigenaren met terugwerkende kracht gebruik maken van een eventuele nieuwe regeling?
  7. Waarom is er destijds voor gekozen om slechts 50% van de gemaakte opruimkosten te vergoeden?
  8. Is het uw voornemen om met een eventuele nieuwe subsidieregeling een hoger percentage van de gemaakte kosten te vergoeden?