17 maart 2014

Handreiking winkeliers

De SGP is blij met de handreiking van minister Kamp in de richting van winkeliers die hun zaak op zondag dicht willen houden. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan de motie-Holdijk, waarin wordt opgeroepen tot het “versterken van de positie van winkeliers in winkelcentra.”

De regering laat in een brief aan Tweede en Eerste Kamer weten concreet actie te hebben ondernomen.

  • Economische Zaken heeft overleg gevoerd met de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ), de belangenvereniging van verhuurders. Als gevolg daarvan zijn de bepalingen in de modelovereenkomst van de ROZ aangepast zodat winkeliers niet met een boete kunnen worden gedwongen om tóch op zondag open te gaan.
  • Daarnaast heeft minister Kamp nog eens uitdrukkelijk uitgesproken dat rekening moet worden gehouden met de positie van winkeliers die op zondag rust willen.
  • Ook de VNG heeft aan de gemeenten laten weten dat zij alle relevante belangen van alle winkeliers mee moeten wegen in hun besluitvorming en beleid.

 De regering belooft in de brief om bij de evaluatie van de Winkeltijdenwet over drie jaar uitdrukkelijk terug te komen op dit punt. Dan ook zal moeten worden bezien of er nog extra actie moet worden ondernomen.