27 mei 2016

Hartgrondig nee tegen embryokweek

“Embryo’s zijn mensen. Die ‘kweek’ je niet, en al helemaal niet om er experimenten mee uit te voeren. Om die reden zegt de SGP hartgrondig nee tegen het kabinetsbesluit om het verbod op het kweken van embryo’s om te zetten in een ‘nee, tenzij’.”

Dat zegt SGP-kamerlid Kees van der Staaij in reactie op het kabinetsbesluit om tóch opening te bieden voor het kweken van embryo’s. “Een mensenleven begint bij de conceptie. Vanaf dat moment groeit een uniek mens, onvergelijkbaar met alle andere. Dat is geen ‘materiaal’ wat je ‘aanmaakt’ om ermee te knutselen, hoe goed de achterliggende intenties van wetenschappers en anderen ook kunnen zijn.”

Van der Staaij ziet dit besluit ook in breder perspectief. “Gelukkig was er altijd een enorme huiver bij het ‘kweken van mensen’. Daar ligt een duidelijke principiële grens. Dat is momenteel goed geregeld. Ik zou zeggen: hou dat zo, zet de deur naar het kweken van menselijk leven voor onderzoeksdoelen niet op een kier. Je weet niet waar dit eindigt. Laat Nederland zich specialiseren in alternatieven, zoals het gebruik van stamcellen van volwassenen,” aldus de SGP-voorman.