30 januari 2013

Hezbollah ook op terreurlijst Europa

De SGP wil dat Nederland zich er in Brussel sterk voor maakt dat de islamitische organisatie Hezbollah óók op de Europese ‘terreurlijst’ komt te staan. Kamerlid Van der Staaij dringt daar op aan bij minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Daar is alle aanleiding toe nu gebleken is dat Hezbollah ook achter de terreuraanslag zat op een bus met Israëli’s in Bulgarije. Daarbij kwamen zes mensen om het leven.


Algemeen overleg Razeb
Van der Staaij
30 januari 2013


Mali

Het conflict in Mali wordt door de internationale gemeenschap steeds serieuzer genomen. Ook de Britten en Amerikanen leveren inmiddels een substantiële bijdrage. Heel goed. Wat gaat Nederland nu doen? Is Nederland inmiddels bereid om een bijdrage te leveren aan de EU-trainingsmissie? Waar wacht de minister nog precies op?

Inmiddels hebben de VS aangeduid dat we moeten rekenen met een interventie die jaren gaat duren. Hoe beoordeelt de minister dit?

Japan vs. China

De oplopende spanning tussen Japan en China over de Diaoyutai eilanden neemt een verontrustende omvang aan. Een conflict tussen deze twee machten kan de stabiliteit in de gehele regio bedreigen. Nederland, meer specifiek Den Haag, staat bekend als de plek van recht en vrede. Wat kunnen wij concreet doen om het conflict te de-escaleren? Vorm van mediation aanbieden? Is het bijvoorbeeld denkbaar om beide partijen op te roepen om de door Taiwan gepresenteerde vredesinitiatieven serieus te nemen? Kortom, wat kunnen wij concreet doen, zo mogelijk in samenwerking met andere Europese landen?


Hezbollah hoort op Europese terreurlijst

Het is onbetwist dat Hezbollah een zeer militante organisatie is die geweld niet schuwt en royaal wordt gesteund door Iran. Inmiddels hebben de Bulgaarse autoriteiten ook bekend gemaakt dat Hezbollah verantwoordelijk is voor de aanslag op een bus met Israëli’s in juli 2012. Zes onschuldige mensen kwamen hierbij om. In dit verband verbaast het mij zeer dat Hezbollah nog steeds niet op de Europese terreurlijst prijkt. Wat is hiervan de achtergrond? Wil de minister zich hiervoor krachtig inzetten? Ook de VS, Canada, Israël én Nederland hebben deze organisatie als terroristische organisatie bestempeld.

 

Egypte

De minister schrijft dat de inzet van EU-fondsen voor Egypte bezien moeten worden in het licht van de democratische hervormingen. Helemaal mee eens, maar juist in dat licht moeten we toch constateren dat er geen titel is om die middelen ter beschikking te stellen? Als het gaat om mensenrechten, rechten van minderheden, godsdienstvrijheid en dergelijke valt er geen verbetering te bespeuren. Integendeel. Steeds meer macht verschuift naar de islamisten; reden waarom de oppositie geen dialoog wil aangaan met president Morsi. Welke titel heeft de EU derhalve om door te gaan met de EU-fondsen t.b.v. Egypte? Beloning voor slecht gedrag.

 

Syrië

Het blijven werken aan een politieke oplossing voor het conflict in Syrië lijkt vrijwel uitgeput. Wat zijn de vervolgscenario’s? Wanneer komt het moment dat de internationale gemeenschap haar inzet moet upgraden?

Grote zorgen –vooral bij Israël– dat militante groeperingen, zoals Hezbollah, beslag weten te leggen op de vele chemische wapens in Syrië. Dat moet ten koste van alles worden voorkomen. Hoe groot zijn de risico’s?