17 maart 2016

Hoogspanning

De Tweede Kamer heeft overlegd met minister Kamp van Economische Zaken over het hoogspanningsnet in Nederland. SGP-woordvoerder was kamerlid Elbert Dijkgraaf.
In zijn bijdrage stond hij met name stil bij wat er speelt in Molenwaard en op Zuid-Beveland.

Molenwaard
“Er moet nu snel een goede uitkoopregeling komen voor mensen die onder een hoogspanningskabel wonen. Onduidelijkheid frustreert bewoners, dus geef nu hom of kuit,” zei Dijkgraaf.
Hij wees minister Kamp erop dat de invulling van de uitkoopregeling veel te lang duurt. Huiseigenaren weten niet waar ze aan toe zijn. “Wonen onder een hoogspanningskabel is besmet. Dat betekent dat degenen die nu niet willen vertrekken, straks misschien met een onverkoopbaar huis zitten.”
Dijkgraaf wil dat de uitkoopregeling wordt verlengd, zodat méér mensen er gebruik van kunnen maken.

Zuid-Beveland
Het plan om van Borsele tot de grens met Brabant geheel nieuwe hoogspanningskabels aan te brengen stuit bij de SGP op verzet. Dijkgraaf: “De SGP ziet het nut en de noodzaak van nieuwe hoogspanningskabels op Zuid-Beveland nog niet in. Is verzwaring van de bestaande verbinding niet voldoende?”
Dijkgraaf wees erop dat er geen harde cijfers zijn die aantonen dat een nieuwe verbinding over Zuid-Beveland nodig is. Bovendien is nog niet goed gekeken naar een andere oplossing: laat de kabel van het nieuwe windpark bij Borsele bij Rilland aan land komen. Dat voorkomt een ontsierende en problematische verbinding tussen Borsele en Rilland.
Kritiek heeft de SGP op het feit dat TenneT boerenbedrijven onder de nieuwe lijn dwingt om te splitsen. De bedrijfsgebouwen blijven, maar de gezinnen zouden moeten verhuizen. “Dat wil er bij ons niet in.