19 juni 2018

Hoop voor monumenteigenaren: "Het begin is er!"

Er gloort hoop voor eigenaren van monumentale gebouwen. De lasten zijn voor hen nu zwaar en de mogelijkheden voor energiebesparing vaak beperkt.

Dankzij de door de Tweede Kamer aangenomen moties van SGP en VVD komt er nu een actieplan waarin gemeenten en Rijk aangeven hoe eigenaren tegemoet kunnen worden gekomen. SGP en VVD denken daarbij onder meer aan een vrijstelling van de ozb in álle gemeenten.

De eerste indiener van de twee moties, SGP-kamerlid Roelof Bisschop, beschouwt de aanneming van zijn moties als een belangrijke stap vooruit: “Wil je monumentale gebouwen in stand houden en tegelijk werken aan energie- en kostenbesparing, kan dat alleen als eigenaren financieel worden tegemoetgekomen door gemeenten en door het Rijk. Dat is precies wat ik met mijn moties heb willen bewerkstelligen. Het begin is er!” 

Bisschop diende zijn moties in samen met VVD-kamerlid Laan-Geselschap. Bij de stemming in de Tweede Kamer bleek een ruime meerderheid achter de aanpak van SGP en VVD te staan. Alleen PvdA, SP en Forum voor Democratie stemden tegen.