4 juli 2014

Hypotheekproblemen

Schriftelijke vragen van de leden Dijkgraaf en Bisschop (beiden SGP) aan de minister van Wonen en Rijksdienst en de staatssecretaris van Financiën over de toegang van gemoedsbezwaarden tot Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

  1. Bent u bekend met het krantenbericht “Zoektocht naar een hypotheek voor gemoedsbezwaarden”, waaruit blijkt dat de mogelijkheden voor gemoedsbezwaarden om een hypotheek zonder verzekering te krijgen afnemen?
  2. Hoe beoordeelt u het feit dat ongeveer 12.500 door de rechter erkende gemoedsbezwaarden geen toegang hebben tot maximale financiering in combinatie met NHG?
  3. Is het mogelijk om Nationale Hypotheek Garantie te ontvangen als een door de rechter erkende gemoedsbezwaarde voldoet aan alle eisen die bij een hypotheek met NHG horen, er sprake is van maximale financiering zonder overlijdensrisicoverzekering en de bank aantoonbaar het risico van overlijden draagt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, zijn banken hier dan toe bereid?
  4. Hoe beoordeelt u de suggestie om het mogelijk te maken om 100% van de financiering onder garanties van de NHG te verstrekken en het ontstane risico voor NHG af te dekken met een afkoopbedrag zoals dat ook gebruikelijk is bij het waarborgfonds motorvoertuigen?
  5. Hoe beoordeelt u de suggestie om het mogelijk te maken om een dossier van een gemoedsbezwaarde afzonderlijk te beoordelen?
  6. Is de regering bereid om een oplossing te zoeken voor gemoedsbezwaarden die een maximale hypotheek onder NHG willen afsluiten? Zo nee, waarom niet?