28 oktober 2013

Initiatiefwet vrijheid van onderwijs

In onderwijsland is te vaak onduidelijk welke vrijheid scholen hebben om hun werk te doen. De overheid moet de professionele ruimte van scholen dus beter bewaken. Dat vindt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Daarom heeft hij vandaag een conceptwetsvoorstel ter consultatie naar 22 onderwijsorganisaties gestuurd. Het voorstel moet scholen meer ruimte bieden voor het echte werk, goed onderwijs geven.       

Het initiatiefwetsvoorstel richt zich op de rol van de Inspectie. Bisschop constateert dat de huidige aanpak van de inspectie voor veel scholen verwarrend werkt. Scholen weten onvoldoende hoeveel ruimte ze eigenlijk hebben eigen keuzes te maken. Om de kwaliteit van het onderwijs te bevorderen moet de stimulerende taak van de Inspectie beter afgebakend worden.

Bisschop vindt dat voor scholen klip en klaar moet zijn wat de harde kwaliteitseisen zijn. Bovendien moet de vrijheid van de scholen –daar zitten de experts!– meer gerespecteerd worden. “Naast toezicht houden op de naleving van de wettelijke eisen, moet de Inspectie natuurlijk ook stimulerende kritiek geven. Het is alleen niet de bedoeling dat zij haar visie oplegt. Zij moet geen sta-in-de-weg zijn, maar een kritische vriend,” aldus SGP-kamerlid Bisschop.       

Het komt voor dat de Inspectie de visie van scholen onder druk zet zonder dat daarvoor een wettelijke basis is. Voorbeeld: het tegen de zin van scholen afdwingen van Citotoetsen bij kleuters. Dat moet afgelopen zijn, vindt Bisschop.