16 oktober 2014

Kabinet harder tegen softdrugs

De SGP diende bij het debat over het coffeeshopbeleid drie moties in om het beleid tegenover drugs aan te scherpen. Al deze moties zijn aangenomen.

Het gaat om de volgende moties:

  1. De nieuwe Belgische regering gaat drugs harder aanpakken. De kans is groot dat er als gevolg daarvan meer drugsgebruikers en -dealers naar Nederland zullen komen. Een meerderheid van de Tweede Kamer dringt er nu bij het kabinet op aan om extra maatregelen te nemen om dit drugstoerisme tegen te gaan.
  2. In enkele gemeenten wordt in het coffeeshopbeleid ook gewerkt aan het voorkomen van verslaving bij drugsgebruikers. Dat gebeurt o.a. door het verstrekken van goed voorlichtingsmateriaal en door personeel van coffeeshops te verplichten een cursus te volgen. Het kabinet gaat nu bevorderen dat ook andere gemeenten dat goede voorbeeld gaan volgen
  3. Gemeenten die een beleid voeren voor coffeeshops moeten een instantie aanwijzen die toe moet zien op de handhaving van de wetten en regels die er op dit terrein gelden. Maar in 10% van die gemeenten gebeurt dat niet. De regering gaat deze gemeenten nu porren om alsnog zo’n instantie aan te wijzen en metterdaad de regels te handhaven.