24 september 2024

Kamer wil acceptatieplicht contant geld

Vanmiddag heeft de Tweede Kamer het amendement Dijk/Flach aangenomen over een acceptatieplicht van contant geld. Het idee van SP en SGP kreeg de steun van PvdD, DENK, NSC, BBB, PVV en FVD. Daarmee was er een meerderheid van 81 Kamerzetels.

Zo’n 1,3 tot 1,5 miljoen mensen in Nederland zijn naar inschatting van DNB afhankelijk van contant geld. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen, migranten, laaggeletterden en mensen met een beperking.

“Het is heel belangrijk dat kwetsbare groepen zo goed mogelijk mee kunnen doen in onze maatschappij,” zegt SGP Kamerlid André Flach, “je wilt niet dat mensen straks geen patatje of boek meer kunnen kopen omdat ze in het digitale betalingsverkeer niet goed kunnen meekomen. Mensen moeten daarnaast ook gewoon zelf kunnen kiezen hoe ze willen betalen.”

Flach wijst ook op kwetsbaarheden in het financiële stelsel. “Als de pinapparaten niet werken en je kunt niet contant betalen in de supermarkt, dan zit je bij wijze van spreken gewoon zonder eten. Contant geld is een belangrijke en betrouwbare back-up.”