13 september 2018

Kritiek op Hongarije niet klakkeloos overnemen

 

Voorafgaand aan Europese topconferenties debatteert de Tweede Kamer altijd met de premier over de Nederlandse inzet. SGP-woordvoerder Europa ging daarbij vandaag in op de laatste ontwikkelingen rondom EU-lidstaat Hongarije.

Een groot deel van het Europese Parlement heeft zich geschaard achter een kritisch rapport van GroenLinks-parlementariër Sargentini. Die kritiek is door oud-staatssecretaris Gabor van het CDA (zelf van Hongaarse komaf) betiteld als ‘een fantastisch links circus’. Hongarije, met name het beleid van premier Viktor Orbán, kreeg en krijgt er flink van langs in Brussel. Daarmee is Hongarije in het strafbankje geplaatst. Het land moet worden gestraft omdat het in strijd handelt met ‘Europese waarden’.

De SGP staat daar anders in. Natuurlijk kunnen er best vragen gesteld worden over bepaalde ontwikkelingen in Hongarije. Maar, zei SGP-woordvoerder Bisschop die zélf deze zomer in Hongarije was, ik erken óók het goede recht van lidstaten om eigen keuzes te maken. En laten we wel bedenken, de ‘Europese waarden’ waar de seculieren en links op doelen, zijn bepaald niet ónze waarden. Alle reden dus om de kritiek op Hongarije niet klakkeloos over te nemen.

Klik hier om de volledige spreekstekst van Bisschop te lezen.