30 maart 2017

'Laat Kamer een grondwet-check uitvoeren''

Van der Staaij: “Laat Tweede Kamer een grondwet-check uitvoeren'

 “De Tweede Kamer doet er goed aan om een commissie in te stellen die zelf kan toetsen of wetten en regels kloppen met de Grondwet. De net nieuw gekozen Tweede Kamer zou daarmee een mooi startschot kunnen geven voor een versterking van haar taak als wetgever.” Dat zei Kamernestor Kees van der Staaij (SGP) op een symposium in de Eerste Kamer over de Grondwetsbepaling dat de Staten-Generaal het hele Nederlandse volk vertegenwoordigen.

 In de vergaderzaal van de Eerste Kamer sprak SGP-kamerlid Van der Staaij bij de Artikel 50 Grondwet-lezing van de Stichting ‘Een land, Een samenleving’. De andere spreker was oud-hoogleraar staatsrecht, tevens oud-kamerlid en -senator voor GroenLinks en de PvdA Erik Jurgens.

 In veel andere landen toetst de rechter of wetten en andere regels in overeenstemming zijn met de Grondwet. In Nederland moet de Tweede Kamer dat zelf doen. Van der Staaij zegt dat die taak meer aandacht verdient. Gelukkig zijn er de Raad van State en de Eerste Kamer nog, zei de nestor, “maar het moet onze eer te na zijn als wij niet ook zélf doen wat we moeten doen!

De SGP’er verwees naar Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Daar is  de constitutionele toetsing een zaak van een Kamercommissie. “Dat zou in Nederland ook moeten,” zei Van der Staaij. “Als er uit de diverse partijen kamerleden in zo’n Algemene Commissie voor Constitutionele Zaken zouden gaan zitten, zul je zien dat hun oordeel best gewicht in de schaal legt. Daarom zal ik zo snel mogelijk het voorstel indienen dat ik heb voorbereid met oud-VVD-kamerlid Joost Taverne."