16 januari 2013

Leningen Deutsche Bank

Steeds meer agrarische bedrijven dreigen in het nauw te komen door wijzigend leningenbeleid van de Deutsche Bank. De SGP heeft daarom vragen gesteld aan de ministers van Financiën en Economische zaken.
Uit berichten in de media blijkt dat (agrarische) MKB bedrijven bestaande leningen die bij de Deutsche Bank (DB) aflopen vaak niet meer kunnen verlengen en zij ook geen nieuwe leningen meer kunnen krijgen. Bedrijven zien daardoor vaak geen andere mogelijkheid dan het overbrengen van het gehele pakket aan leningen naar een nieuwe bank. SGP-Kamerlid Dijkgraaf „Dit kan voor deze bedrijven hoge kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld als ze andere leningen die ze hebben uitstaan moeten we afkopen. De SGP heeft de regering daarom gevraagd welke mogelijkheden zij ziet om de problematiek op te lossen.”


 Schriftelijke vragen van het lid Dijkgraaf (SGP) aan de ministers van Financiën en Economische Zaken over de berichten dat Deutsche Bank geen leningen meer verstrekt aan bedrijven met een omzet van minder dan 1 miljoen euro

  1. Heeft u kennis genomen van de berichten ‘Deutsche Bank zegt boer de wacht aan’, ‘DB: wij steunen renderende boer’ en ‘Alleen 'grote' boeren lening Deutsche Bank’, allen uit het blad Nieuwe Oogst, waarin duidelijk wordt dat de Deutsche Bank stopt met de financiering van veel van haar klanten met een omzet van minder dan één miljoen euro per jaar?[1]
  2. Is het u bekend dat veel (agrarische) MKB bedrijven bestaande leningen die bij de Deutsche Bank (DB) aflopen niet meer kunnen verlengen en zij ook geen nieuwe leningen meer kunnen krijgen, waardoor deze bedrijven genoodzaakt zijn te zoeken naar (uitbreiding van) financiering bij andere banken?
  3. Is het u bekend dat voor bedrijven vaak geen andere mogelijkheid resteert dan het overbrengen van het gehele pakket aan financiering naar een nieuwe bank, wat meestal wordt veroorzaakt doordat alle zekerheden voor de financieringen zijn ondergebracht bij DB?
  4. Is het u bekend dat bedrijven hierdoor in de problemen kunnen komen als zij ook nog leningen hebben uitstaan bij DB waarvan de rentevastperiode nog niet is verlopen, aangezien zij die lening(en) bij DB middels een boete moeten afkopen? Erkent de regering dat dit voor veel bedrijven in de praktijk onmogelijk is, omdat de boete bij het voortijdig beëindigen van dergelijke leningen tienduizenden euro’s kan bedragen en vaak tot verhoging van de financiering leidt?
  5. Is de informatie juist dat DB in gesprekken met financieel adviseurs heeft aangegeven niet automatisch zekerheden mee te willen geven aan bedrijven voor het sluiten van een nieuwe lening bij een andere bank? Wat vindt u hiervan, aangezien het zonder onderpand nog moeilijker, en meestal veel duurder, is voor dergelijke bedrijven om een lening af te sluiten bij een andere bank?
  6. Welke (juridische) mogelijkheden ziet de minister – al dan niet via DNB of de AFM - om de in de voorgaande vragen geschetste problematiek op te lossen?

 



[1] Alleen 'grote' boeren lening Deutsche Bank, Nieuwe Oogst dinsdag 11 december 2012; DB: wij steunen renderende boer, donderdag 13 december 2012 en Deutsche Bank zegt boer de wacht aan

vrijdag 11 januari 2013