5 augustus 2014

Liquidatie bedrijven tegengaan

Schriftelijke vragen van het lid Dijkgraaf van de SGP aan de staatssecretaris van Financiën over modernisering van de liquidatieverliesrekening.

  1. Bent u bekend met het artikel “Hoog tijd voor modernisering liquidatieverlies-rekening”? 1

  2. Wat vindt u van de stelling dat een doorstart van in zwaar weer verkerende activiteiten, en het verstrekken van extra aandeelhoudersfinanciering om een moeilijke periode door te komen, worden ontmoedigd met de huidige regelgeving?

  3. Wat vindt u van de uitspraak dat bij de huidige regelgeving een liquidatie van een dochtervennootschap leidt tot een fiscale bonus, en dat bovendien een prikkel bestaat om niet alleen de in zwaar weer verkerende activiteiten te beëindigen, maar ook de eventuele andere activiteiten van de betreffende dochtervennootschap te staken of over te dragen buiten de groep?

  4. Bent u het met dit lid eens dat we onnodige liquidaties niet moeten stimuleren, maar moeten tegengaan om daarmee onnodige vernietiging van kapitaal en werkgelegenheid te voorkomen?

  5. Wat vindt u van het voorstel om voor het niet-voortzettingsvereiste een pro rata benadering te hanteren, zodat het voortzetten van een deel van de onderneming niet langer een volledig verlies van de aftrek betekent?

  6. Waarom is er gekozen om het te verrekenen liquidatieverlies afhankelijk te laten zijn van de prijs waarvoor aandelen in de dochtermaatschappij worden verkocht? Bent u het met ons eens dat dit een veel hogere of lagere tegemoetkoming voor verliezen kan opleveren dan op basis vande daadwerkelijke geleden verliezen het geval zou zijn? Vindt u dit onwenselijk? Zo ja, wat gaat u daaraan doen?

  7. Hoe beoordeelt u de aanbeveling om verliesneming ook zonder liquidatie mogelijk te maken?

  8. Bent u bereid om de huidige liquidatieverliesrekening te herzien? Bent u bereid daarbij te onderzoeken hoe de liquidatieverliesrekening zo optimaal mogelijk kan worden vormgegeven om prikkels te geven die het bedrijfsleven stimuleren

1 WFR 7053, 12 juni 2014