5 juni 2014

Mantelzorgwoningen

Goed werk.” Dat zegt SGP-kamerlid Bisschop in reactie op de aankondiging van het kabinet dat wie op z’n eigen erf een mantelzorgwoning wil bouwen daarvoor vanaf 1 oktober in principe geen vergunning meer nodig heeft.

Vorige week nam de Tweede Kamer een motie-Bisschop aan nadat de Tweede Kamer daar óók vorig jaar al over sprak. In die motie vraagt Bisschop om buiten de bebouwde kom waar meer mogelijkheden zijn de regels minder stringent te maken.

Die mantelzorgwoningen zijn overigens niet alleen bestemd voor ouderen die op zorg zijn aangewezen, het kan ook gaan om jongeren met een handicap of mensen met een psychiatrische beperking. Wél is het zo dat de mantelzorger(s) moeten wonen op hetzelfde erf, maar dat is begrijpelijk.

Bisschop: “Dit besluit past bij onze insteek dat mensen zo veel mogelijk moeten (kunnen) worden verzorgd in de eigen omgeving door de mensen om hen heen. Mooi dat het nu goed geregeld is. Ik weet uit de praktijk dat heel veel mensen hier ontzettend blij mee zullen zijn. Minder rompslomp en minder kosten, maar meer zorg. Wat wil je nog meer?”