26 februari 2013

Meer palliatieve zorg

SGP: Eerder palliatieve zorg geven levert dubbele winst op

Palliatieve zorg wordt veel te laat ingezet bij chronische aandoeningen. Dat terwijl meer aandacht voor palliatieve zorg veel onnodige ziekenhuisopnames scheelt en een grotere levenskwaliteit voor de patiënt oplevert. Dit blijkt uit onderzoek bij het NIVEL en EMGO+ van arts Susanne Claessen, waarop zij 28 februari promoveert bij VU medisch centrum.

Over dit onderwerp is in 2011 een motie van SGP-kamerlid Van der Staaij aangenomen, maar blijkbaar valt er op dit terrein nog veel te verbeteren. Van der Staaij heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Op dit moment wordt er in veel gevallen pas kort voor het overlijden van de patiënt aan palliatieve zorg gedacht, terwijl er veel winst wordt geboekt als hier in een vroeg stadium aan gedacht wordt. Ook wordt er vaak alleen aan kankerpatiënten gedacht, terwijl het in veel meer situaties winst oplevert. Bijvoorbeeld als palliatieve zorg in een vroeg stadium geboden wordt aan mensen met COPD of kwetsbare ouderen.

 

Vragen van het lid Van der Staaij aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat palliatieve zorg vaak te laat wordt ingezet bij chronische aandoeningen

  1. Heeft u kennis genomen van het bericht ‘Palliatieve zorg vaak te laat ingezet bij chronische aandoeningen?[1]
  2. Wat vindt u van de resultaten van het genoemde onderzoek, waaruit blijkt dat huisartsen zich vaak geleidelijk en pas relatief kort voor het overlijden bewust zijn van de behoefte aan palliatieve zorg bij patiënten met een andere ziekte dan kanker, bijvoorbeeld patiënten met COPD of kwetsbare ouderen?
  3. Hoe verhoudt de uitkomst van dit onderzoek zich met uw inzet om motie-Van der Staaij C.S. onder stuknummer 29 509 – 40 uit te voeren, waarin de regering opgeroepen werd zich actief in te zetten voor de verbreding van palliatieve zorg naar meerdere ziektebeelden? Op welke manieren heeft u zich actief ingezet voor dit doel en wat waren daarvan de resultaten? Vindt u dat u daarbij voldoende resultaat hebt geboekt?
  4. Hoe reageert u op de aanbeveling dat huisartsen al in een vroeg stadium het initiatief moeten nemen om het gesprek aan te gaan met een patiënt en zijn naasten over hun palliatieve zorgbehoeften in de laatste levensfase?
  5. Welke beleidsmatige sturingsmogelijkheden ziet u in reactie op de uitkomst van het onderzoek dat er relatief slecht wordt gescoord op de kwaliteitsindicatoren voor nazorg aan nabestaanden?
  6. Op welke manier wilt u de uitkomsten van dit onderzoek gebruiken voor uw beleid om de palliatieve zorg in Nederland naar een hoger niveau te tillen?

 

[1] Website Medical Facts, 25 februari 2013, http://www.medicalfacts.nl/2013/02/25/palliatieve-zorg-vaak-te-laat-ingezet-bij-chronische-aandoeningen/