12 november 2014

Melkveehouderij

SGP: geen slot op melkveehouderij, wel aanvullende begrenzing nodig

Milieuorganisaties hebben het vuur geopend op de vermeende industrialisering van de melkveehouderij. De SGP heeft voor die benadering geen goed woord over. Kamerlid Elbert Dijkgraaf: “We hebben de afgelopen jaren door heel Nederland gereden en verschillende bedrijven bezocht. Van melkvee-industrie is in de verste verte geen sprake. Ik heb mooie bedrijven gezien, met gezonde koeien en boeren die hart voor hun dieren hebben. Al deze boeren in een hoek zetten waar ze absoluut niet thuishoren, helpt de boel niet vooruit, maar juist achteruit.”

De SGP pleit wel voor een aanvullende begrenzing van de groei van de melkveehouderij. Een zekere mate van grondgebondenheid moet geborgd worden om te voorkomen dat de druk op de mestmarkt teveel toeneemt, het goede imago van de sector op het spel wordt gezet en regionale kringlopen losgelaten worden. De SGP wil ook Brussel een stap voor zijn. Elbert Dijkgraaf: “Vorig jaar hebben we gezien dat Brussel heel moeilijk doet over de derogatie. Als Brussel ingrijpt, bijvoorbeeld door het afdwingen van productierechten of het intrekken van de derogatie, wordt iedereen de dupe. Dat willen we voorkomen.”

De SGP wil dat melkveehouders voor het eind van het jaar duidelijkheid krijgen over de invulling van een aanvullende begrenzing. Verder stelt de SGP voor om geen blokkades op te werpen voor melkveehouders die gronden van akkerbouwers  in de omgeving gebruiken voor afzet van mest en teelt van ruwvoer. Elbert Dijkgraaf: “Kringlopen houden niet op bij de kadastrale grens van een bedrijf.”

Verschillende partijen willen weidegang van koeien verplicht stellen. De SGP is daar tegen. Elbert Dijkgraaf: “Er is nu een premie voor weidegang. Met verplichte weidegang ondergraaf je het huidige verdienmodel voor weidegang. Verder krijg je duikgedrag van ondernemers die niet gemotiveerd zijn om weidegang toe te passen. Dat betekent een hoge controlelast voor de overheid en kapotgetrapte weilanden bij boeren die weinig huiskavels hebben. Groen over de rug van boer én koe is niet groen.”