5 oktober 2016

Minder karig voor ontwikkelingshulp

Terwijl om ons heen de wereld in brand staat en velen lijden onder geweld en armoede, bezuinigt de regering 500 miljoen euro op ontwikkelingssamenwerking. Om dit voor een deel weer ongedaan te maken heeft de SGP een amendement ingediend op de begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het geld daarvoor moet komen van expats die erg riante belastingvoordelen hebben.

Als het amendement van kamerlid Elbert Dijkgraaf wordt aangenomen, levert dat 187 miljoen op. De SGP wil dat geld reserveren voor noodhulp, wederopbouw en voedsel. Dijkgraaf: “Allereerst is dat geld hard nodig om mensen in nood direct te kunnen helpen. Ver weg, maar ook dichter bij huis, moet Nederland bereid zijn een steentje te blijven bijdragen aan ontwikkeling en vrede. Dan denk ik ook aan landen als Syrië, waar grote onveiligheid en schrijnende armoede heerst. Die hulp kan overigens ook in het Nederlandse belang zijn. Want indirect helpt het ook mee om te voorkomen dat nieuwe stromen migranten deze kant op komen. De narigheid die dát met zich meebrengt, kunnen we iedere dag zien.”

De 187 miljoen euro wordt weggehaald bij expats die in Nederland leven. Een van de voordeeltjes die expats genieten, is dat ze 30% minder belasting moeten betalen dan Nederlanders. Als dat belastingvoordeel vervalt voor degenen die meer verdienen dan de Balkenende-norm (€ 178.000), levert dat 187 miljoen euro op.