24 juni 2014

Naar een lerende economie

Onlangs kreeg ik een brief van een jongeman in handen, gericht aan het kabinet en geschreven naar aanleiding van WRR-berichtgeving. De SGP had ‘'m geschreven kunnen hebben. Daarom volsta ik met het voorlezen van deze brief. Ik hoor graag de reactie van het kabinet. 

“Geachte minister-president,

Ik ben Pim uit Zeeland, 15 jaar, en erg benieuwd waar ik later m’n brood mee kan verdienen. Waar kan ik dan aan de slag?

Soms snap ik echt niks van Den Haag. M’n pa werkte bij de Zeeuwse fosforfabriek Thermphos, maar zit nu thuis. Hoe kan dat? Iedereen roept dat  we hier minder buitenlandse grondstoffen moeten gebruiken, en dan laten ze de enige fosforfabriek in Europa failliet gaan.... 

Ik heb gehoord dat wijze mensen goed nagedacht hebben over de toekomst van onze economie. Prachtig hoor. Ik vond nog een coole uitspraak: “de beste voorspelling is dat zaken anders zullen lopen dan wij denken”. Nou, inderdaad! Wie had gedacht dat Facebook zo populair zou worden en dat de regering een paar banken op zou gaan kopen? Ze pleiten ervoor dat we snel en slim in kunnen spelen op veranderingen. Zo is het maar net!

Ik was wel verbaasd over de reactie van uw kabinet op dat dikke rapport. U ziet het rapport als ondersteuning van wat u allemaal doet. Misschien snap ik de politiek niet helemaal, maar die mensen van de WRR noemen het overheidsbeleid halfslachtig, met te weinig investeringen in kennis, hoe kan dat nou?

Nog iets: U schrijft ergens dat Eindhoven de slimste regio ter wereld is. Maar ik heb even wat zitten googelen en zag dat dat in 2011 was. De afgelopen jaren kwam Eindhoven niet meer in de top-20 voor. U geeft de topsector wat schouderklopjes. Nou, m’n oom werkt bij Arcadis en die zegt dat de bedrijven zelf schreeuwen om innovatieve visite-kaartprojecten in eigen land. Wat kopen ze nou voor schouderklopjes?

Een sterk punt in dat dikke rapport vind ik de kritiek op de vakbonden. M’n opa is afdelingsdirecteur bij het FNV, maar wat ik van hem hoor, daar word ik als jongere niet vrolijk van. Ze zijn wel voor verandering, maar alleen bij een ander. M’n opa is fan van verplichte CAO’s. Nou mij niet gezien. Ik heb liever dat de deur van een mooi techniekbedrijfje voor me opengaat, dan dat die deur door een dikke CAO dicht blijft. We kunnen volgens mij beter die overlegpolder onder handen nemen dan onze Hedwigepolder!

En dan nog iets. Die mensen van de WRR pleiten ervoor om alle kennis die we in huis hebben meer en beter te delen. Lijkt me een strak plan. Ik heb begrepen dat u een heleboel geld stopt in een belastingvoordeel voor bedrijven die  speurneuzen in dienst hebben. Maar als je het mij vraagt hebben ze die Willie Wortels toch wel. U kunt er beter voor zorgen dat alle studenten een goede speurneus krijgen en dat íedere werknemer z’n best doet om mee te denken. Waarom wordt er niet meer geld gestoken in de samenwerking tussen scholen, onderzoeksbureaus en bedrijven?     

Zelf verdien ik wat geld door eieren te verkopen. M’n moeder zegt altijd dat ik zuinig aan moet doen en alles op m’n spaarrekening moet zetten. Is dat niet ook een ideetje voor in Den Haag? Ik las op NU.nl dat uw kip met de gouden eieren, de aardgasproductie, binnenkort stopt met leggen. En dan? Zou het niet verstandig zijn om alvast geld opzij te leggen voor versterking van onze economie?

Wilt u er a.u.b. ook voor zorgen dat er, zeker in de havo en het vwo, meer hogeropgeleide vakmensen voor de klas komen? Eén steengoede leraar zegt mij meer dan duizend studieboeken! Mijn natuurkundeleraar zat vorige week te mopperen dat hij graag een eerstegraadsdiploma wil halen, maar dat hij daar door een nieuwe CAO niet meer voor beloond wordt. Daar snap ik dus helemaal niks van. Wat heb je nou aan zo’n rare CAO? M’n leraar heeft er niks aan, en wij dus ook niet. Kunt u mijn natuurkundeleraar vooruit helpen?

Trouwens, ik heb best zin in een stevige studie. Maar is het niet maf dat mijn broer met gemak twee studies kan volgen, terwijl hij niet bijzonder slim is? Kunt u ervoor zorgen dat ik voldoende uitgedaagd wordt? De WRR schrijft dat je dat kunt doen door een scherpere scheiding tussen de bachelor en masterfase en meer uitdagende tweejarige masters. Wat vind u daarvan?

Eén ding wil ik absoluut niet. De WRR roemt het onderwijs in Zuid-Korea. Lieve help zeg, scholieren zitten daar van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat op school. Ik moet er niet aan denken. Het leven is méér dan school en economische groei.     

Tot slot. U schrijft dat Nederland een sterke uitgangspositie heeft. Dat zal zo zijn, maar mijn juf vertelde pas dat het ooit beroemde fotografiebedrijf Kodak dat in 1980 ook dacht te hebben. Maar het ging wel mooi mis. Ik kende het bedrijf niet eens. Ik hoop dat u de goede keuzes gaat maken en denkt aan mijn toekomst!

O ja, vergeet u ook Zeeuws-Vlaanderen niet? U woont geloof ik in een torentje in Den Haag. Vergeet niet dat er ook veel kinderen buiten de Randstad wonen. Die willen later graag aan de slag bij bedrijven in hun buurt. Wilt u daarop letten?   

Veel sterkte met alles, en de hartelijke groeten van Pim”

Als SGP willen we deze brief van harte bij de minister-president aanbevelen. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!