24 februari 2017

'Nee' tegen de goedkeuring van het Oekraïneverdrag


‘Nee’ tegen de goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne

Op 6 april 2016 klonk er een duidelijk ‘nee’ op de vraag: “Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?” Hoewel de SGP er nooit een geheim van heeft gemaakt tegen referenda te zijn, meenden wij dat de regering dit signaal ook niet zonder meer naast zich neer kon leggen. Net als veel Nederlandse burgers waren wij daarom benieuwd naar de oplossing die de regering zou aandragen.

Met de ‘bijlage’ bij het associatieakkoord blijkt helaas feitelijk niets veranderd te zijn aan de inhoud van het Associatieakkoord. Sterker nog, het document mocht geen elementen bevatten die de inhoud van de rechten en verplichtingen die in de overeenkomst staan, wijzigen. Ook is de aanvullende verklaring niet bindend voor Oekraïne. Dat blijkt ook in de praktijk: onlangs nog sprak de Oekraïense president de wens uit om lid te worden van de EU. Hij vermeldde daarbij dat het niet lang meer zou duren voordat Oekraïne aan de criteria voldoet om lid te worden van de EU. Dit is des te verbazingwekkender, omdat de Europese Rekenkamer onlangs nog zeer negatief oordeelde over de corruptie in het land.

De SGP is voorstander van Europese samenwerking. Maar de regering zou er goed aan hebben gedaan de zorgen van veel burgers over almaar vergaande Europese integratie echt serieus te nemen. Juist de goedkeuring van het Associatieakkoord met Oekraïne bevestigt het vermoeden van veel burgers dat zij niet gehoord worden. Zo wordt de kloof met ‘Brussel’ alsmaar groter. Dat is niet de juiste weg. Daarom stemde de SGP tegen de goedkeuringswet voor de Associatieovereenkomst.