25 juni 2018

NVWA liet grote steken vallen in fipronilkwestie

Wat de SGP vorig jaar al vermoedde, is nu bewezen: de NVWA had eierboeren veel ellende kunnen besparen als zij eerder had ingegrepen in de fipronilkwestie. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van de commissie Sorgdrager. De conclusie van de commissie is hard: alle betrokken partijen hebben grote steken laten vallen. Volgens de SGP is er voor iedereen werk aan de winkel.

De partij maakt zich grote zorgen over de gang van zaken bij de NVWA. De toezichthouder heeft serieuze signalen over het gebruik van fipronil, die zij eind 2016 al binnenkreeg, niet goed opgepakt. De eerste reactie van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop op het onderzoek: “Ik vind het heel verontrustend dat een toezichthouder, die bijvoorbeeld ook toezicht houdt op het fraudegevoelige mestdossier, werkt met houtje-touwtje-constructies.” Inspecteurs van de NVWA geven aan dat ze zo weinig vertrouwen hebben in hun eigen formele kanalen, dat ze liever via informele contacten bij de opsporingsafdeling melding maken van hun vermoedens van fraude. “Op zo’n manier kun je fraude toch niet effectief bestrijden?” vraagt Bisschop zich verontwaardigd af.

Het blijft voor de SGP de vraag of de rigoureuze aanpak van de NVWA destijds in verhouding stond tot de risico’s. Bisschop: “De NVWA heeft de hele fipronilkwestie in eerste instantie laten lopen, omdat ze geen gevaren voor de volksgezondheid zag. Maar toen België aan de bel trok, grepen ze ineens keihard in. Was het wel echt nodig om zoveel kippen te ruimen en zoveel eieren te vernietigen, terwijl er geen mens ziek van is geworden? Ik vind dat we hier met het oog op de toekomst goed met elkaar over moeten nadenken.”

De pluimveesector is door het optreden van de NVWA in veel grotere problemen gebracht dan nodig was. Landbouwwoordvoerder Bisschop: “Ik vind dat de overheid zich dit heel serieus moet aantrekken. Veel bedrijven hebben het nog steeds heel zwaar. Ik handhaaf daarom mijn eerdere pleidooi voor een vorm van financiële ondersteuning. We moeten op z'n minst stoppen met het doorbelasten van de NVWA-kosten aan ondernemers. Daarnaast moeten we de kosten die boeren moeten maken voor het verwerken van verontreinigde mest vergoeden.”