26 maart 2014

Ongeboren leven

SGP bepleit menselijke waardigheid ongeboren kind

In Engeland zijn lichaampjes van ongeboren kinderen verbrand om daarmee ‘groene’ stroom op te wekken. Dat gebeurde in diverse ziekenhuizen. Het betrof meestal kinderen die het slachtoffer waren van een abortus.

De SGP wil uitsluiten dat deze praktijken ook in Nederland gebeuren. Daarom wil SGP-kamerlid Kees van der Staaij weten wat er in Nederland precies gebeurt met de geaborteerde kinderen. Hij heeft (mede namens de CU) vragen gesteld aan minister Schippers.

Kees van der Staaij: ‘Dat er in Nederland per jaar meer dan dertigduizend ongeboren levens worden beëindigd is vreselijk. Het is en blijft menselijk leven, en daarbij past ook een behandeling met menselijke waardigheid.’

Daarnaast wil de SGP weten hoe ouders behandeld worden, ook na bijvoorbeeld een miskraam. Krijgen zij altijd de mogelijkheid hun ongeboren kindje te begraven? Bestaan er richtlijnen voor de omgang met (ge)dode ongeboren kinderen, en hoe worden die regels gecontroleerd?

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Dik-Faber (CU) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het gebruiken van foetussen als energiebron

  1. Hebt u kennis genomen van het bericht ‘Foetus energiebron in Brits ziekenhuis’?
  2. Welke regels en richtlijnen gelden er binnen Nederland voor de omgang met foetussen na miskramen en abortussen?
  3. Is er zicht op in hoeverre die regels worden nageleefd?
  4. Zijn ziekenhuizen en abortusklinieken verplicht om deze foetussen met het oog op hun menselijke waardigheid te begraven?
  5. In hoeverre is het in Nederland toegestaan om foetussen, afkomstig van miskramen of abortussen, met het overige (ziekenhuis-)afval mee te geven of geldt er een verplichting om deze foetussen een bijzondere behandeling te geven? Wat wordt hiermee concreet gedaan?
  6. Op welke wijze worden de betrokken ouders op de hoogte gesteld van wat er met hun kindje gebeurt na een miskraam of abortus? Wordt hen te allen tijde de mogelijkheid aangeboden om hun kindje zelf te begraven?