16 mei 2013

Ontrouw maakt meer kapot dan je lief is

Voorafgaand aan het meireces moest de Tweede Kamer nog heel wat zaken afhandelen. Een greep uit de fractie-activiteiten van de SGP. En een terugblik op de inhuldiging door Van der Staaij, aan wie de eer te beurt viel om op dit wel heel bijzondere staatkundige moment de nieuwe Koning naar zijn zetel te mogen begeleiden.

Bedrog

Reclame maken om je man of vrouw te bedriegen. Dat kan in Nederland. En die reclame wordt niet onopvallend gemaakt, maar gewoon op de publieke omroep. Heel geniepig worden mannen en vrouwen opgeroepen om hun huwelijk of relatie spannend en goed te houden door vreemd te gaan. Als het niet zo kwalijk en verwoestend was, zou je er geen aandacht aan besteden.

Maar het is natuurlijk wél kwalijk en verwoestend. Wie maar enigszins weet heeft van de ellende en het verdriet in gezinnen als gevolg van overspel, zegt: dit kan niet. Oók de samenleving lijdt eronder trouwens, en niet weinig.

Voor de SGP is het helder: dit is niet normaal. Daarom trok de fractie aan de bel. Van der Staaij: “Ik snap niet dat deze reclame voor en het aanmoedigen van ontrouw in relaties heel normaal wordt gevonden. Het zou juist andersom moeten: laat iedereen zich sterk maken voor trouw aan elkaar. Door vreemd gaan aan te moedigen wordt een bom gelegd onder relaties. (…) Nog maar betrekkelijk kort geleden hadden we de overheidscampagne ‘Drank maakt meer kapot dan je lief is’. Dat geldt niet minder voor bedrog van de eigen partner en verraad aan de kinderen.”

Ede

In het streekziekenhuis van Ede zullen voortaan abortussen worden uitgevoerd. De Raad van Bestuur heeft daar het groene licht voor gegeven. Dat leidde tot veel protesten van zo’n 300 medewerkers en medewerksters van het ziekenhuis die geen ongeboren kinderen willen doden.

Minister Bussemaker van Onderwijs zei dat mensen die bezwaren hebben tegen abortus tóch moeten meewerken. Onzin, want de ’Abortuswet’ laat nu juist ruimte voor gewetensbezwaren. Daarom stelde Van der Staaij vragen aan de verantwoordelijke minister: Schippers van Volksgezondheid. Ze gaf de SGP gelijk: “De Wet afbreking zwangerschap kent inderdaad de bepaling (artikel 20) dat niemand de verplichting heeft een vrouw een behandeling te geven, die is gericht op het afbreken van een zwangerschap. Ook kan niemand worden verplicht tot medewerking aan een dergelijke behandeling.”

De minister van Onderwijs moet kennelijk nog wat leren…

Bank, Nigeria en Heilsleger

Kamerlid Dijkgraaf maakte een hard punt van de schandalige manier waarop Deutsche Bank klanten dumpt en hen daarvoor ook nog eens beboet. Verder ontving de SGP een delegatie van Nigeriaanse christenen die dagelijks te maken hebben met bloedige vervolgingen door oprukkende islamitische terroristen. In schriftelijke vragen aan de regering kreeg die ontvangst een vervolg. Een gesprek met de heer Vader van het Leger des Heils die onze fractievergadering bezocht was erg leerzaam, omdat we zo beter zicht kregen op armoede en hulpeloosheid in dit land.

Inhuldiging

En dan de inhuldiging. Zoals gezegd: Kees van der Staaij mocht dienst doen als lid van de commissie van in- en uitgeleide voor de nieuwe Koning in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hoe hij het vond? “Een erg indrukwekkende plechtigheid. Heel mooi dat het Nederlandse volk na de nare rellen van 1980 zó warm afscheid nam van Koningin Beatrix en de nieuwe koning zó’n welkom bereidde. Ik vond het een eer om als lid van de commissie van in- en uitgeleide bij te dragen aan dat warme onthaal. Het afleggen van de eed onderstreept niet alleen de verbinding tussen vorst en volk, maar ook de verantwoordelijkheid van de nieuwe koning tegenover God.”