11 september 2013

Oosterscheldekering

SGP ‘Los crisissituatie Oosterscheldekering snel op’

Verontrustende berichten over de veiligheid van de Oosterscheldekering volgen elkaar op. In een intern rapport van Rijkswaterstaat worden harde noten gekraakt over de huidige situatie van deze waterkering.

SGP-kamerlid Roelof Bisschop: ‘Er is overwogen een deel van Noord-Beveland te evacueren. Dit staat wel in groot contrast met de geruststellende antwoorden van minister Schultz van Haegen  op eerdere vragen hierover.
We vragen daarom aan de minister wat zij gaat doen om de kering op orde te brengen en de veiligheid van de Zeeuwse eilanden rond de Oosterschelde  te herstellen.’


Vragen van het lid Bisschop (SGP) aan de minister van Infrastructuur en Milieu over de noodklok van Rijkswaterstaat over de veiligheid van de Oosterscheldekering

1. Heeft u kennis genomen van de berichtgeving over een intern rapport van Rijkswaterstaat waarin staat dat de Oosterscheldekering jarenlang is verwaarloosd ?
2. Bent u bereid dit rapport zo snel mogelijk naar de Kamer te sturen?
3. Is de conclusie juist dat het onderdeel van Rijkswaterstaat dat verantwoordelijk is voor de Oosterscheldekering onvoldoende kennis en capaciteit heeft om de veiligheid van de kering te volgen en te waarborgen? Wat gaat u hieraan doen? Waarom is niet eerder ingegrepen?
4. Is de conclusie juist dat de Oosterscheldekering de afgelopen jaren niet aan de gestelde veiligheidsnormen heeft voldaan en ook heden niet voldoet? Wat is er de afgelopen jaren gebeurd om aan de normen te voldoen?
5. Wat gaat u doen om de veiligheid van de Oosterscheldekering op het gewenste niveau te brengen?
6. Hoe zijn de schijnbaar harde conclusies uit het interne rapport van Rijkswaterstaat te rijmen met de geruststellende antwoorden op vragen van het lid Bosman naar aanleiding van eerdere kritiek van deskundigen op de staat van de Oosterscheldekering (3102)? Was u toen op de hoogte van het interne rapport van Rijkswaterstaat?