17 september 2014

Op de goede weg

Voor het eerst in jaren bieden cijfers over de economie weer wat hoop. Het lijkt erop dat het beleid z’n vruchten begint af te werpen. Winst is dat er meer politieke stabiliteit is dan vorig jaar en dat noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen nu eindelijk hun beslag hebben gekregen.

De koopkrachtcijfers zijn in het algemeen mooi. Goed nieuws is dat 70% van de alleenverdieners erop vooruitgaat. Alleen voor de modale eenverdiener is het beeld minder fraai. Reparatie daarvan is de SGP-inzet bij het nieuwe belastingstelsel en de herziening van de toeslagen en kindregelingen.

In datzelfde kader past de blijvende inzet van de SGP voor mantelzorgers. Die worden ontmoedigd, terwijl ze juist een (fiscaal) steuntje in de rug verdienen. Dat staat haaks op de participatie-filosofie van het kabinet en is óók in strijd met het beleid de zorg deels bij burgers zélf te leggen.

Dat er nu eindelijk sprake is van een ‘trendbreuk’ bij Defensie is heel goed nieuws, zeker ook in het licht van wat er in de wereld gebeurt. De SGP hamert al jaren op meer slagkracht voor Defensie. Het begin is er, maar we zijn er nog niet. We zijn nog ver verwijderd van de NAVO-norm (2% BNP). De SGP zal daarop blijven hameren, nu en in de toekomst.

De positie van ouderen roept veel misverstanden op. De afgelopen jaren moest iedereen een stapje terug doen, ook ouderen. Feit is echter dat gemiddeld genomen de achteruitgang bij ouderen minder was dan bij andere groepen. Voor de SGP is en blijft uitgangspunt dat de lasten en lusten evenwichtig worden verdeeld.