9 februari 2024

Overlijden Dries van Agt

Samen met Hans Wiegel en Joop den Uyl drukte Dries van Agt zijn stempel op de woelige jaren ’70 en begin jaren ’80. Van Agt ontwikkelde zich van rode professor uit de Heilige Landstichting tot antipool van Den Uyl.

Als minister, eerste CDA-leider en minister-president (tegen wil en dank) schuwde hij de confrontatie met ‘links’ niet. De hevige polarisatie dier dagen en de venijnige, zo niet giftige spot die hem ook als persoon ten deel viel in de politiek en de media, neutraliseerde hij met plezante (zelf)relativering en on-alledaags taalgebruik.

De formatie van zijn eerste kabinet in 1977, samen met VVD-voorman en goede persoonlijke vriend Hans Wiegel, behoort tot een van de meest beruchte uit onze parlementaire geschiedenis. Veel contacten met de SGP waren er niet. Het was wél de eerste kabinetsformatie waar de SGP bij werd betrokken.

In de jaren na zijn Haagse periode werd Dries van Agt vooral bekend als een ijveraar voor de zaak van de Palestijnen. Daar scheidden zich de wegen van Van Agt en de SGP. Dat neemt onze waardering voor zijn optreden in de actieve politiek tussen 1971 en 1982 niet weg.

We wensen zijn nabestaanden sterkte toe en de troost die God alleen kan geven.