7 maart 2013

Polder op slot

Polder Stein niet aanmelden voor Habitatrichtlijn

De Polder Stein dreigt op slot te gaan voor ondernemers omdat er glanshaver- en vossenstaarthooilanden aanwezig zijn. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer recent laten weten dat zij Polder Stein, in de buurt van Gouda, opnieuw aan wil melden als Habitatrichtlijngebied.

Het gebied was in 2004 ook aangemeld, vanwege de aanwezigheid van glanshaver- en vossenstaarthooilanden als belangrijke natuurwaarde. Later bleek dat niet het geval te zijn en is het gebied, met goedkeuring van Brussel, afgemeld. Afgelopen jaar heeft men geconstateerd dat de betreffende waarde toch aanwezig is en al langere tijd voorkomt, dus wil Dijksma het gebied opnieuw aanmelden. Ondernemers in het gebied vrezen dat hun bedrijven op slot komen te staan, omdat de natuurwaarde stikstofgevoelig is.

SGP en VVD trekken de onderbouwing van het besluit in twijfel en zien onvoldoende reden om Polder Stein aan het Brusselse regime te onderwerpen. Zij hebben daarom schriftelijke vragen ingediend, waarin zij de staatssecretaris vragen Polder Stein niet aan te melden als Habitatrichtlijngebied. Elbert Dijkgraaf: “Wie kan hier nog een peil op trekken? Dit jojo-beleid zint ons niet. We willen dat de staatssecretaris Polder Stein niet in Brussel aanmeldt. Het habitattype waar het om draait, komt ook in andere Natura 2000 gebieden voor en heeft niet de status ‘prioritair’. Bovendien, als het habitattype de afgelopen jaren zo makkelijk over het hoofd gezien kon worden, zal het qua oppervlakte ook wel niet zoveel voorstellen.”

Vragen van de leden Dijkgraaf (SGP) en Litjens (VVD) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over de aanmelding van Polder Stein als Habitatrichtlijngebied

  1. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de aanmelding van Polder Stein als Habitatrichtlijngebied?
  2. Is het juist dat de Landelijke Vegetatie Databank aangeeft dat het habitattype glanshaver- en vossenstaarthooilanden (H6510) niet in Polder Stein voorkomt?
  3. Kunt u aangeven op grond van welke gegevens, zoals genoemd in Kamerstuk 32 500 XIII nr. 167, de Habitatrichtlijnstatus van Polder Stein is komen te vervallen?
  4. Kunt u de brief waarin richting het Rijk en de Europese Commissie werd aangegeven dat het habitattype glanshaver- en vossenstaarthooilanden (H6510) toch in Polder Stein voorkomt naar de Kamer sturen (Kamerstuk 32670 nr. 68)?
  5. Kunt u de meet- en observatiegegevens van de afgelopen twintig jaar met betrekking tot het voorkomen, de oppervlakte en de kwaliteit van het habitattype glanshaver- en vossenstaarthooilanden (H6510) in Polder Stein naar de Kamer sturen?
  6. Is de veronderstelling juist dat het schijnbaar voorkomen van het habitattype glanshaver- en vossenstaarthooilanden (H6510) in Polder Stein in het kader van de Habitatrichtlijn gekwalificeerd kan worden als ‘aanwezig, maar verwaarloosbaar’? Zo nee, waarom niet?
  7. Is de veronderstelling juist dat artikel 5, lid 1 van de Habitatrichtlijn impliceert dat ten opzichte van de vastgestelde communautaire lijst met Habitatrichtlijngebieden aanwijzing van nieuwe gebieden pas noodzakelijk is  als het prioritaire habitattypen en soorten betreft?
  8. Is het waar dat in Polder Stein geen prioritaire habitattypen en soorten voorkomen?
  9. Waarom is het feit dat het habitattype glanshaver- en vossenstaarthooilanden (H6510) in verschillende gebieden voorkomt en beschermd moet worden, ook als het gaat over subtype B, niet voldoende om Polder Stein niet opnieuw aan te hoeven melden als Habitatrichtlijngebied?
  10. Hoe waardeert u de statusverwisselingen van Polder Stein in het licht van de rechtszekerheid van belanghebbenden in en nabij het gebied?
  11. Bent u bereid Polder Stein niet voor te dragen als Habitatrichtlijngebied en alles in het werk te stellen om aanwijzing als Habitatrichtlijngebied te voorkomen?